Blodgivare donerar blod Bild: Mostphotos

Ge lite blod på Internationella blodgivardagen

I dag firar vi alla som ger blod

Den 14 juni varje år är det Internationella blodgivardagen. Dagen, som instiftats av bland andra världshälsoorganisationen WHO och Röda korset, arrangeras för att tacka och fira alla blodgivare runt om i världen. Tack!

Publicerad 2017-04-12 | Senast ändrad 2017-06-14 | Vardagspuls

I dag är 3 av 100 svenskar blodgivare. Men Blodcentralen, som är en del av Stockholms läns landsting, menar att det behövs fler. I ett pressmeddelande skriver man att blodlagren inför storhelger och semesterperioder måste vara välfyllda eftersom det kommer in mindre mängd blod under röda dagar.

– Det går aldrig att förutse exakt hur mycket blod som kommer gå åt. Oförutsedda händelser kan kräva mycket stora mängder blod, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig för Blodcentralen, i Stockholms län.

Vill du bli blodgivare?

Du som är intresserad av att bli blodgivare tar dig till en blodcentral där du får fylla i en hälsodeklaration och ta blodprov och mäta blodtryck. Vuxna personer mellan 18 och 60 år, som är friska och väger minst 50 kilo, kan ge blod.

Vem som helst kan dock inte bli blodgivare. Det får inte finnas någon smitta i blodet. Den som vill anmäla sig som blodgivare får därför alltid ta ett prov som säkerställer att det inte finns hiv, gulsot eller syfilis i blodet. Andra omständigheter som eventuellt kan medföra att du inte får ge blod kan vara att du använder läkemedel, har allergiska besvär eller haft en akut infektionssjukdom.

En vuxen människa har mellan fyra och sex liter blod. Blodets främsta uppgift är att transportera syre i kroppen.

Källa: Geblod.nu, Blodcentralen i Stockholms läns landsting