Kvinna med varmvattenflaska och ont i magen Bild: Mostphotos

Ge oss menspeng även i Sverige!

Hillevi Wahl: "Inför detta i Sverige. Pronto!"

Nu är det blodigt allvar. Italienska kvinnor kan bli de första i Europa som får mensersättning. Enligt ett lagförslag ska kvinnor med svår mensvärk kunna vara hemma i tre dagar varje månad – och få betalt för det. Bravissimo!

Publicerad 2017-04-03 | Hillevi Wahl

Äntligen händer det något modernt på kvinnofronten. Egentligen fattar jag inte varför det har dröjt så länge. Om män kan vara hemma med en mancold så vore det väl själva fanken om inte kvinnor som svimmar av menssmärtor ska kunna vara hemma med full sjukpenning.

Kvinnor viskar och skäms

Jag har, tack gode gud, aldrig haft några svårare besvär av min mens, och det tog ett tag innan jag fattade hur fruktansvärt jobbigt en del kvinnor har det.
”Alltså, jag har så ont så jag tuppar av”, berättade en kvinnlig chef för mig. I högsta förtroende. Hon viskade, för hon skämdes. Och fram tills nu har alla kvinnor som jag hört berätta om mensbesvär viskat och skämts.
”Jag bara gråter och kräks och undrar vad det är för fel på mig”, säger en annan kompis.

Om män hade haft mens...

Kvinnor har tvingats mörka och ljuga. Många gånger har de gått till jobbet fast de knappt kan stå på benen – för att ingen ska fatta att det ju faktiskt händer varenda månad. Den krassa sanningen är ju att om män haft mens hade det varit ett fullgott skäl för länge sedan för sjukpenning. Absolut. På samma sätt som det är helt okej att sjukskriva sig för akut gallstensanfall. Min kompis – som har haft båda – berättar att det känns ungefär likadant.

Psykiskt kaos

När vi ändå snackar blodigt allvar, så kan vi väl kasta in PMS-eländet i bilden också? Ståuppkomikern Karin Adelsköld har varit så fantastiskt öppen med att berätta vilket psykiskt kaos det har varit för henne, två veckor varje månad. Hon skämdes under många år, men så fort hon gick ut med sin berättelse, överväldigades hon över hur många svenska kvinnor som lider i det tysta. 

PMS-förbundet ökar kunskapen

Nu har hon startat PMS-förbundet, för att öka kunskapen.
- Mitt mål är att när våra döttrar, som är 11 och 12 år, är ute i arbetslivet ska det vara självklart att man kan berätta på jobbet att man har PMS, och kanske behöver jobba hemifrån eller byta arbetsuppgifter. Precis som man i dag kan säga att man har migrän eller kräksjuka, säger hon.
Det borde vara självklart. Men vi kan börja med att ta rygg på Italien och införa menspeng även här i Sverige! Pronto.