Barnidrott kan minska övervikt och barnfetma Bild: Mostphotos

Hillevi Wahl: Ge överviktiga barn gratis sim- och gymkort

Så kan du som förälder hjälpa ditt överviktiga barn

Allt fler barn blir överviktiga och drabbas av fetma. Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl tycker att en lösning på problemet kan vara att ge barnen ett gratis träningskort. ”Visa kärlek och generositet mot alla barn, inte bara de som har snabba ben och vinnarskallar” skriver Hillevi Wahl i en artikel på Vardagspuls.

Publicerad 2017-05-03 | Hillevi Wahl

Det händer sällan att jag blir glad när jag läser artiklar om överviktiga barn. Ofta är de så fördömande. Tydligen är det svårt att hitta rätt tonträff när det gäller barn och fetma. Men nu blev jag glad - när jag läste att elevhälsan i Tidaholm vill bryta trenden med övervikt och fetma bland barn och unga genom fysisk aktivitet på recept.

Övervikt och fetma har ökat lavinartat de senaste åren. I dag klassas vart femte barn som överviktigt. Förändrade matvanor, större portioner, mer snabbmat och godis och mindre rörelse är några av orsakerna. Men också en ökning av psykisk stress i samhället, där tröstätandet har blivit en del av den vardagliga självmedicineringen.

”Låt barnen vara stolta över sina kroppar”

I Tidaholm tycks de ha kraftsamlat för att hjälpa dessa barn. För låt oss vara ärliga här – det är inte barnen som väljer sin övervikt. Dessa barn kämpar varje dag. Mot fördomar och ignorans och vuxna som inte mäktar med att hjälpa dem. De är små superhjältar som för ett ensamt krig varje dag.

Just därför jag blir så himla glad när jag läser om Elevhälsan i Tidaholm som verkligen har fattat hur vi kan stötta barn på bästa sätt. Genom att hitta barnen så tidigt som möjligt, ta reda på den bakomliggande orsaken för varje enskild elev, göra barnen stolta över sina kroppar, finnas kvar och måla upp drömmar om ett skönare, lättare liv.

Bra där, Tidaholm – heja er och heja alla härliga barn!

5 bra tips – så hjälper du överviktiga barn

  1. Ge dem vip-behandling! Låt dem känna sig speciellt utvalda. Ge dem gratis gymkort och gratis träning till det som de gillar att göra. Ekonomin ska inte vara ett hinder för att de ska kunna stressa av och må bra och bli stolta över sina fantastiska kroppar. Ett bra sätt är att ge motion på recept.
  2. Stäng av datorerna och gå ut och lek med era barn! Vi lever i ett samhälle där vi plockar upp mobilen 273 gånger varje dag. Det är helt sjukt. Plocka upp en fotboll i stället, eller träningsskorna, eller cykeln eller ett brännbollsracket.
  3. Utbilda alla runtomkring. Föräldrar, lärare, kompisar – det går inte att behandla ett barn om den killen eller tjejen sedan ska komma tillbaka till en lika ignorant och fördomsfull miljö. Att övervikt handlar om så ofantligt mycket mer än bara kalorier in och kalorier ut.
  4. Ställ krav på föräldrarna. Jag pratar med så många eldsjälar inom vården som försöker peppa barn att äta bättre och röra sig mer. Sedan ”orkar” inte föräldrar cykla med sina barn till skolan eller stötta dem på vägen. Våga stå upp för barnet!
  5. Inse själv hur roligt det är att röra på sig. Hur kul vi kan ha ihop, på en nivå där alla kan vara med. Barn gör som vi gör. Äg din roll som förälder, lärare, tränare, läkare eller skolsköterska. Visa kärlek och generositet mot alla barn, inte bara de som har snabba ben och vinnarskallar. Gå in med hela kroppen och visa hur härligt det är att ha en kropp och en hjärna som fungerar.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev här