Bild: Dan Sjölin

”Nu har jag slutat med min diabetesmedicin”

Så gick Dan från Malmö ner 22 kilo på tre månader

Dan Sjölin, 47, i Malmö har gjort precis det där som många av oss går och drömmer om – han har gått ner 22 kilo på tre månader.
Vardagspuls Hillevi Wahl har följt hans fantastiska resa mot ett friskare, lättare liv på facebook och är djupt imponerad.

Publicerad 2016-05-20 | Hillevi Wahl
Dan, berätta, hur mycket är det du har gått ner i vikt?

– Jag började den 16 januari och då vägde jag 147 kilo. Nu har jag gått ner 22 kilo. Det är hälften av vad jag vill gå ner.
– Jag mötte ju dig under en grillkväll förra sommaren. Jag frågade om du ville hänga med på ett lopp, men du slog ifrån dig med båda händerna. Nu hänger du mer på gymmet än vad jag gör. Vad fick dig att göra en så stor livsstilsförvandling?
– Gymmet där jag går hade en matutmaning. Min träningscoach fick mig att ta beslutet att göra detta för min egen skull – inte för att få andras uppmärksamhet. Och att jag skulle ha Susies ord med mig som motivation – om att hon ville att jag skulle få ett bra liv efter att hon gått bort.
Susie är min fru som dog i cancer för ett par år sedan.
Vad gick utmaningen ut på?

– Det var en matlådeutmaning här på Friskis i Malmö där man äter färdiggjorda matlådor till lunch och middag fem dagar i veckan i en månad. På helgerna äter man fritt men med guidning av en hälsocoach. Man är även del av en facebookgrupp under hela tiden där coacherna peppar och ger tips. Alla deltagarna hjälper också till med peppning och delar erfarenheter. Vid sidan av träningen är det också föreläsningar.

Hur mycket tränar du i dag?

– I dag tränar jag fem dagar i veckan och mellan fem och sju pass per vecka. Sedan träffar jag min personliga tränare Anna regelbundet och även mina vänner i gymmet.  Det blir även ungefär tre powerwalks i veckan. För att ladda energi går jag på Kallis, Kallbadhuset på Ribersborgsstranden, på mina vilodagar.

– Jag tränar inte för att bli starkast eller för att få stora muskler utan för att orka med att träna resten av mitt liv. Teknik och glädje är basen för min träning.

Du har fått en stor förebild också?

– Ja, min underbara tränare har betytt oerhört mycket för mig. Hon peppar mig med små meddelanden och glada tillrop och ger mig så otroligt mycket energi!

Hur tänker du kring maten i dag?

– Jag gillade verkligen utmaningen, inte som en diet utan som ett sätt att få en nystart på livet.
– Jag fick lära mig att äta normalstora portioner och hälsosam mat utan socker och kolhydrater – och hur man kan byta ut matsuget mot någon form av träning. Jag äter numera sallad innan nästan alla mål mat. Jag har bytt ut pasta och ris mot hälsosammare alternativ och äter oftare under dagen. Numera äter jag mellanmål förmiddag, eftermiddag och kväll. Frukostbrödet har bytts ut mot kvarg och bär eller overnight oat (davosgröt) med bär och kvarg.Förutom vikten, vilka är de största förändringarna som du upplever?

– Jag har diabetes typ 2 och jag tog både insulin och tabletter. Efter tre veckor fick jag sluta med insulinet och för cirka två veckor sedan slutade jag ta den andra tabletten. Nu är jag medicinfri diabetiker. Utöver det har mitt humör gått upp och konditionen blivit mycket bättre. När jag började gick jag max 3 kilometer och fick ont i benen. Nu går jag lätt 1,2 mil i sträck på under två timmar. Jag sover bättre och jobbar mer effektivt.

För ett tag sedan delade du ett facebookinlägg om att vi ofta äter med känslorna, för att vi är arga, besvikna, ledsna eller glada – har det varit så för dig också?

– Ja, det är klart att när man suttit ensam hemma så har det blivit rent för mycket gott. Det har ju varit ett par tunga år jag gått igenom sedan Susie dog. Därför är det bra att komma iväg hemifrån när jag är ensam. Nu träffar jag vänner på ett pass, i gymmet eller på en powerwalk i stället. Egentligen är det ju bara när man är hungrig som man ska äta.Vad har varit svårast? Och lättast?

– Det svåraste är fortfarande att inte äta när livet är jobbigt. Det lättaste är att samla ihop träningsväskan och gå till träningen. För hur trött jag än är efter träningen så är jag alltid glad när jag går hem.

I dag föreläser du till och med om din resa – hur känns det? Och vilka är dina bästa tips till någon som blir inspirerad av dig just nu och vill göra en omstart av sitt liv?

– Jag blev ombedd av coacherna att komma och berätta för andra om hur mitt liv förändrats. Det var en skön kick att ha överkommit min rädsla att tala inför människor och för att ha fått chansen att kanske inspirera i alla fall en person att förändra sitt liv.
– Mitt bästa tips är att vara social före och efter träningarna, för lär man känna lite folk blir det roligare och man får mer peppning om man har en dålig dag. Har man lätt att avboka sig från pass så rekommenderar jag att försöka hitta någon att lova att man ska träna passet med för då blir det svårare att avboka.

Dans bästa tips till den som vill gå ner i vikt

 1. Ät bara när du är hungrig. Ät inte med känslorna.
 2. Byt ut matsuget mot träning.
 3. Var social före och efter träningen. Allt blir roligare då.
 4. Gör det här för din egen skull – inte för att få uppmärksamhet av andra.
 5. Hitta gärna en träningskompis. Då blir det svårare att avboka pass.
 6. Lär dig äta normala portioner.
 7. Byt ut bröd mot kvarg och bär.
 8. Ta hjälp av kompisar eller en facebookgrupp – då kan ni peppa varandra.
 9. Undvik så mycket socker och kolhydrater som möjligt. Ät sallad före varje måltid.
 10. Se det inte som en diet utan som en nystart på livet.

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”