Bild: Ramona Gren

Magoperationen misslyckades – då sprang Ramona bort 88 kilo

– Det här är mitt krig – och det tänker jag vinna!

En gastric bypass-operation skulle äntligen hjälpa Ramona Gren att bli av med alla överskottskilon – trodde hon.
Men magoperationen misslyckades och efter sex månader hade Ramona bara gått ner två kilo.
Då började hon springa. Överst på listan på nya utmaningar: marathon och Iron Man.

Publicerad 2016-08-29 | Hillevi Wahl

När Ramona Gren vägde 163 kilo fick hon nog. Hon gick till läkaren och bad om hjälp. Han rekommenderade henne genast en gastric bypass-operation. Ramona tackade ja och var övertygad om att det skulle hjälpa henne få ordning på vikten.
Men magoperationen misslyckades. Efter sex månader hade hon bara gått ner två kilo. Då bestämde sig Ramona för att förändra sitt liv, själv. Hon började springa – och har i dag gått ner 88 kilo. Men inte nog med det – hon ska springa Marathon och siktar på en Iron Man.

Hej Ramona! Tack för att jag får intervjua dig. Du har en så stark berättelse. Kan vi ta det från början. Hur kom det sig att du ville göra en magsäcksoperation?

– Jag vägde 163 kilo och kunde inte sköta min egen hygien. Jag var jättedeppad för att hela mitt liv hade blivit så tungt. Jag var inte stillasittande eller lat, men jag älskade mat och jag tröståt en hel del! En dag fick jag nog. Jag bestämde mig för att göra något åt mitt liv.
– Jag gick till läkaren och bad om hjälp. Han gav mig rådet att göra en gastric bypass-operation, vilket jag gjorde! Och tänkte att NU går jag ner massor! Men nej – sex månader efter operationen så hade jag bara gått ner två kilo.

Hur tänkte du då? Jag har pratat med ett flertal människor som känner sig totalt misslyckade efter magsäcksoperationer, och tror att det är deras eget fel.

– Ja! Exakt så var det – och läkarna skyllde misslyckandet på mig också. Det kom fram senare att 3 procent inte hade effekt av operationen! Det glömde de berätta. Dietisterna och läkarna kunde inte förklara varför vågen stod still. Men jag har aldrig varit en person som ger upp.
– Så jag bestämde mig för att börja springa. Jag kunde bara springa 40 meter de första gångerna. Men jag gick hem till min man och sa att jag skulle springa Göteborgsvarvet. Det var i juni. Året efter sprang jag banan, 110 kilo tung. Året därefter vägde jag 90 kilo och nu är jag nere på 75 kilo.

Fantastiskt! Vilken kämpe du är! Så här, 88 kilo senare, kan du se ett mönster i varför du tröståt?

– Min pappa övergav familjen när jag var liten och mamma mådde väldigt dåligt under min uppväxt. Jag har själv alltid haft en tomhet och rotlöshet inombords.

Var du alltid knubbig, även som barn?

– Jag gick upp i vikt som fyraåring, och har alltid varit överviktig sedan dess. Jag var fruktansvärt mobbad genom hela skolgången och hoppade av gymnasiet efter två veckor för att jag mådde dåligt och hatade allt och alla.
– Jag åkte till Island och jobbade med hästar, bara 16 år gammal. Där jojobantade jag några år, innan jag blev gravid med min dåvarande pojkvän – som senare lämnade mig när jag var i sjunde månaden. Då brakade vikten upp igen. 
– Efter mitt andra barn stod vågen på 163 kilo.

Nu är du 33 år och har du gått ner 88 kilo. Det är ju en hel människa! Hur lång tid tog det?

– De första 60 gick på tre och ett halvt år. Sedan har det varit trögt med de sista 28. Men jag har hela tiden kämpat vidare, det här är mitt krig och det tänker jag vinna.

Samtidigt kämpade du på med en rätt tuff utbildning?

– Jag som hatade skolan, utbildade mig till sjuksköterska och var färdig i år!

Och dessutom är du spinninginstruktör!

– Ja, det är det bästa jag har gjort. Jag älskar att motivera andra att förändra livet. Nu kör jag mina spinninggrupper här i Dingle, där jag bor.

Hur tänker du kring träning och mat nu?

– Jag tränar minst fem gånger i veckan. Men jag har alltid en vilodag. Jag äter allt utom bröd och pasta eftersom jag är känslig för gluten. Och jag älskar tårta!

Hur är ditt förhållande till din kropp?

– Jag ser mig nog fortfarande som fet, tyvärr. Hjärnan har inte riktigt hunnit med där.

Tröstäter du i dag, eller äter med känslorna, som så många av oss?

– Nej. inte längre. Nu är mat något nödvändigt, men gott. Är jag ledsen nu, så springer jag eller cyklar jag i stället. Jag har inte tid att tröstäta, förresten, livet går i 120 knyck, haha.

Vad drömmer du om framöver?

– Först marathon och sedan Iron Man. Jag älskar att springa. Det ger mig energi och rensar skallen. Och så vill jag bli anestesisköterska. En livsdröm går i uppfyllelse redan nu i höst, när jag börjar jobba som sköterska i ambulansteamet.

Stort och varmt tack för att du ville berätta om din livsresa, Ramona. Och ett rungande Lycka till! på Maraton och Iron Man så småningom. Heja dig!

Anna Skarp och Ramona Gren på Tough Viking

På hinderbaneloppet Tough Viking: Ramona Gren till höger med kompisen Anna Skarp.


Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Hälsoappar

Bild: Press

Biohackaren Hannes vill mäta sin hälsa – hela tiden

KROPP & HÄLSA Hannes Sjöblad vill mäta sin hälsa oavbrutet för att bli expert på sin egen kropp. Och han vill att fler ska göra som han – för både samhällets och den egna hälsans skull.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”