En glutenfri kost kan öka risken för diabetes typ 2 Bild: Mostphotos

Glutenfri kost kan öka risken för diabetes typ 2

Dietisten: Så lever du ett hälsosamt liv utan gluten

Just nu är det väldigt trendigt att äta glutenfritt. Men ny forskning visar att en glutenfri kost kan öka risken för diabetes typ 2. Det skriver Vardagspuls dietist Sofia Antonsson.

Publicerad 2017-03-31 | Sofia Antonsson

I Sverige har cirka 1-3 procent av befolkningen diagnosen celiaki, glutenintolerans. Vanliga symtom vid celiaki är magproblem som uppblåsthet och diarré, dåligt blodvärde och trötthet. Hos barn är det vanligt att längd och vikt planar av när tillväxten påverkas. Det är alltså relativt få som har celiaki, men det är betydligt fler som avstår gluten på grund av hälsomässiga skäl och eftersom den glutenfria trenden är stark.

Glutenfritt kan öka risken för diabetes typ 2

Sedan tidigare vet man att svenska barn oftare drabbas av både diabetes typ 1 och celiaki än i andra länder och att vår glutenrika kost förvärrar problemen. För mycket gluten i kosten hos barn under ett år, primärt från gröt och välling, misstänks öka risken för att drabbas av celiaki och dessutom andra sjukdomar som diabetes typ 1, inflammatoriska tarmsjukdomar, astma och reumatism.

Eftersom gluten har ett rykte om sig att ställa till det på olika sätt i kroppen rekommenderas många att minska på eller helt ta bort gluten ur kosten för en bättre hälsa. Men nu pekar ny forskning från Harvard University snarare på att en glutenfri kost skulle kunna ha negativa effekter, genom att öka risken för typ 2 diabetes.

12 gram gluten om dagen minskar risk för diabetes

Forskarna har följt nästan 200 000 personer under 30 år. En genomsnittsperson äter cirka 7 gram gluten om dagen, visar studien. Det motsvarar cirka två brödskivor. De som åt 12 gram gluten om dagen hade lägst risk att drabbas av diabetes. En kost med mycket fiberrika livsmedel vet vi kan minska risken för att utveckla diabetes typ 2.

En av orsakerna till den ökade diabetesrisken med glutenfri kost tros ligga i att glutenfria livsmedel ofta innehåller mindre kostfiber, färre näringsämnen och fler tillsatser än originalprodukterna. Nu studerar man även om glutenfri kost kan ha någon påverkan på andra sjukdomar som hjärtsjukdom och övervikt.

Fyra tips till ett hälsosamt glutenfritt liv:

  • Välj naturligt glutenfritt som ris, quinoa, teff, potatis, rotfrukter, frön och grönsaker i stället för sädesslagen.
  • Begränsa glutenfria ersättningsprodukter. Visst är det okej att äta glutenfritt knäckebröd eller pasta då och då, men inte flera gånger om dagen.
  • För dig med IBS räcker det vanligen att minska mängden sädesslag för att magen ska lugna ner sig. Surdegsbröd, dinkelmjöl och havre är snällare mot magen och går ofta att äta i små mängder.
  • Glutenfria produkter är inte automatiskt nyttigare! Tvärtom kan kakor, kex, mjöl och färdigmat innehålla både mer socker och fett än originalprodukterna så det bästa är att göra andra val.

Här är frukten som kan ställa till det rejält för IBS-magen