"Glutenkänsliga" mådde bäst när de åt just gluten i en norsk studie Bild: Mostphotos

Studie visar: "Glutenkänsliga" mådde bäst av att äta gluten

Oväntat resultat i norsk studie på personer med IBS

En norsk studie på människor som upplevde sig som glutenkänsliga fick ett minst sagt oväntat resultat. Ett blindtest visade nämligen att de "glutenkänsliga" mådde som bäst av att äta just gluten.

Publicerad 2017-06-14 | Vardagspuls

Endast 66 personer deltog i studien vid Oslo universitet som undersökte sambandet mellan IBS, eller irritabel tarm, och intag av gluten. Alla har de diagnostiserats med just IBS och alla misstänkte de att gluten förvärrar symptomen.

För att undersöka om det stämde genomfördes ett blindtest. Studiedeltagarna fick under en vecka äta fruktaner, det vill säga de kedjor av fruktos som personer med IBS vanligtvis har svårt att bryta ner. Därefter åt de kost med gluten under en vecka och en placebodiet med allsidig kost den tredje veckan. Resultatet: deltagarna, som alla trodde att de var glutenkänsliga, mådde som bäst under veckan då de åt gluten.

I blindtestet syntes inga kopplingar mellan kost med gluten och magbesvär. Tvärtom mådde nära hälften, 27 av 66 deltagare, bäst under den veckan de ovetande åt gluten.

Experten: Så ska du äta om du är vegetarian och har IBS

Gluten och IBS

Boven för de flesta var istället de fruktanerna som personer med IBS vanligtvis har svårt att bryta ned. Men varför tror vissa med IBS att gluten är det som ställer till det för maghälsan?

Det är skillnad på glutenintolerans, glutenkänslighet och IBS. För att veta om du är glutenintolerant krävs ett blodprov som visar att du har antikroppar i blodet mot glutenproteinet. Glutenintolerans heter också celiaki. Cirka 1-2 procent av Sveriges befolkning drabbas och behandlingen är glutenfri kost hela livet.

Glutenkänslighet innebär att du får besvär trots att du inte har dessa antikroppar i blodet. Tarmen kan bli inflammerad om du äter för mycket gluten och du kan drabbas av symptom som trötthet, ledvärk och hjärndimma.

Om det är IBS du har kan det vara svårare att ringa in vilka livsmedel som magen reagerar på. Det är vanligare att personer med IBS reagerar på fibrer i sädesslag än på gluten.

Källa: Sydsvenskan