Anders Hansen utsett till Årets författare av 1,6-miljonerklubben och 2,6-miljonerklubben Bild: Bonnier Fakta

”Det finns faktiskt ett mirakelmedel – och det stavas träning”

Överläkaren Anders Hansen är Årets författare

Anders Hansens bok "Hjärnstark – hur motion och träning stärker din hjärna" har fått ett enormt genomslag – och har lärt oss att träning kan vara effektivt mot både stress och nedstämdhet. Nu har den stresstålige överläkaren utsetts till Årets författare 2017 av 1,6- och 2,6-miljonerklubben.

Publicerad 2017-02-14 | Vardagspuls

Grattis!
– Tack! Det var roligt och överraskande att jag vann och att min bok (Hjärnstark, Bonnier Fakta) fått så stort genomslag. Jag har hört från skolor som infört extra skolgymnastik och psykiatriska kliniker som börjat skriva ut fysisk träning  som behandling. Folk har kommit fram på stan och sagt att jag förändrat deras liv. Det känns fantastiskt!

Varför vann just du, tror du..?
– Jag tycker själv att den här forskningen är vansinnigt spännande eftersom den berättar något om oss själva och hur vi fungerar. Sedan måste den göras begriplig. Det är inte helt enkelt men det tror jag att den här boken har lyckats med.

Vad är ditt mål som inspiratör och författare?
– Jag vill sprida den här viktiga informationen, fritt från pekpinnar. Jag har följt och skrivit om medicinsk forskning i 15 år och har lärt mig skija bra från dåligt. I vår tid av falsk information kan det vara svårt att ta till sig det här osannolika, att det finns faktiskt ett mirakelmedel och det stavas träning.

Vad blir du själv inspirerad av?
– Bra, ny, spännande vetenskap. Av att diskutera med kollegor. Jag är nyfiken och vill alltid lära mig mer.

Anders Hansen tar emot priset som Årets författare.

Förra året intervjuade vid dig om sambandet mellan fysisk aktivitet och stressresistens. Det blev en av förra årets mest lästa artiklar. Varför är det här ett ämne som får så stort genomslag nu tror du?
– Vi lever i en tid med stort fokus på mediciner och tabletter. Många är intresserade av träning och intresset för psykisk ohälsa är stort. Det här befinner sig precis i skärningspunkten mellan de båda.

– Det är en vetenskap som utmanar fördomar också. Många har gjort tankevurpan att associera motion med idrott och fitness, områden som inte känns så medicinskt tunga. Jag har velat lyfta upp träning till den plats den förtjänar, som en medicinsk behandling som faktiskt fungerar.

När kommer nästa bok?
– Det kommer en bok i höst, i augusti eller september. Den handlar om hjärnan ur ett annorlunda perspektiv, inte om träning. Mer än så kan jag inte avslöja...