Hannes vill mäta sin hälsa – hela tiden Bild: Press

Hannes vill mäta sin hälsa – hela tiden

Han kallar sig biohackare och vill bli expert på sin egen kropp

Hannes Sjöblad vill mäta sin hälsa hela tiden. Och han vill att fler ska göra som han – för både samhällets och den egna hälsans skull.

Publicerad 2016-10-17 | Senast ändrad 2016-10-19 | Vardagspuls

Hannes Sjöblad kallar sig biohacker. Hans dröm är att han ska kunna mäta sina kroppsfunktioner med fullständig exakthet, hela tiden. I dag är han begränsad till de appar, aktivitetsarmband, sleeptrackers och andra hjälpmedel som just nu finns på marknaden. I nuläget mäter han regelbundet puls, blodtryck, kroppstemperatur och aktiviterer som cykling och antal steg. Någon gång per kvartal kompletterar han det med blodtester på labb som kan visa till exempel vitamin- och hormonnivåer, infektionsvärden, fettsyrebalans och olika brister. Målet: att bli expert på sin egen kropp.

– Det finns ingen läkare som vet lika mycket som mig om min kropp. När jag träffar en läkare, vad vet den om mig egentligen? Den gör en enstaka observation där och då. Det finns så lite information i systemet jämfört med den jag själv samlar ihop kontinuerligt. Det handlar om tusentals datapunkter insamlade över flera år.

– Läkarrollen kommer enligt min bedömning i framtiden att vara att tolka den data individen själv samlar ihop, säger Hannes Sjöblad.

Mer medvetna val

Biohacking är en rörelse av aktivister och hobbyister som är intresserade av vad man man kan göra med människokroppen om den kombineras med ny teknik. Hannes är särskilt intresserad av den rörelse som kallas "quantified self", eller livsloggning, som handlar om olika typer av självmätning. Förutom att öka möjligheten att göra hälsomedvetna livsstilsval vill han öka chanserna för att fånga upp hälsoproblem i ett tidigt skede.

– I Sverige dör vi i huvudsak av hjärt och kärlsjukdomar, cancer och åldersrelaterade åkommor som alzheimers och diabetes typ 2. Du kan inte helt förebygga dem men kan förbättra dina odds avsevärt med kdin livsstil, som kost och motion. Cancer är svårare, men ju tidigare du upptäcker den desto större är chansen att du överlever, säger Hannes Sjöblad.

Inopererat chip

Idealet vore att ha ett implantat som ger realtidsuppdateringar av vad som händer i kroppen. Hannes har ett chip inopererat under huden i handen, men det kan inte mäta några kroppsfunktioner eller nivåer i blodet utan är begränsat till att fungera som nyckel till jobbet och gymmet, som medlems- och rabattkort på vissa affärer – och som betalkort i vissa varuautomater. Nästa steg är att sätta upp ett litet hemmalabb för att kunna göra blodtester på egen hand.

– Den här tekniken måste demokratiseras. Det skulle ge enorma samhällsvinster om enskilda människor kunde ta större nsvar för sin hälsa, och framför allt den förebyggande dimensionen. Om inte allt för länge tror jag att ett hälsotestlabb kommer att vara lika självklart att ha i hyllan som en kaffebryggare eller en micro, säger Hannes.

Du verkar tänka mycket på det här med risker att drabbas av hälsoproblem. Är du en ängsligt lagd person?

– Nej, knappast. Tvärtom så är jag en väldigt optimistisk person. Framtidsoptimistisk. Jag gör ju det här för att jag tycker att det är intressant, inte för att jag är hypokondriker.

Kjell Asplund, läkare och ordförande för Statens medicintekniska råd, har varnat för hälsoappar och andra verktyg för riskerar att göra vissa människor sjuka om de används för mycket. Hannes Sjöblad instämmer i att detta kanske inte är för alla.

– Jag är ju ganska nördig och tycker att det här är roligt, men jag förstår att alla inte har samma inställning eller läggning som jag. Tvärtom upplever jag att den ökade hälsomedvetenhet jag fått tack vare min självmätning har gjort mig friskare och mer produktiv. Jag har exempelvis dragit på mig mindre förkylningar sedan jag började med det här för fem år sedan.

Läs mer om Hannes Sjöblad på hans hemsida.