Hur din livsstil ser ut som 45-pring kan påverka vilken ålderdom du får Bild: Pixabay

Här är åldern som avgör din framtida hjärthälsa

Problem med hjärtat kan ge sig till känna först efter tiotals år

Ingen av oss vill drabbas av hjärtproblem i framtiden. Då kan det vara bra att känna till att den livsstil du har som 45-åring påverkar vilken typ av ålderdom du får.

Publicerad 2016-12-05 | Vardagspuls

Om du är överviktig, har diabetes eller högt blodtryck när du är 45 år riskerar du att drabbas av hjärtsvikt redan vid 65 års ålder. Det visar en stor studie som gjorts på amerikaner över lång tid, rapporterar Sveriges Radios vetenskapsredaktion.

Viktigt tänka på ditt blodtryck

Forskningsresultaten visar också att de som inte var överviktiga, hade diabetes eller högt blodtryck i regel inte drabbades av hjärtsvikt fram till dess att de fyllt 80 år.

Forskarna såg även att personer som hade alla tre riskfaktorer löpte 70 procent högre risk att drabbas av hjärtsvikt jämfört med en kontrollgrupp.

– Det är nämligen så att de här riskfaktorerna kan även orsaka små gradvisa skador på hjärtat, som kommer smygande. Man märker det först efter tiotals år när patienten utvecklar hjärtsvikt, säger Lars Lund som är hjärtläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, till Sveriges Radio.

Lars Lund poängterar att det är viktigt att vara medveten om de framtida riskerna även om man som 45-åring känner sig välmående. Det är enligt honom viktigt att behandla högt blodtryck om man vet med sig att man har det.