hy Bild: Johnér

Här är genen som får dig se äldre ut än du är

Samma gen som ger röd hårfärg

Orsaken till tidigt åldrande kan finnas i ditt DNA. En holländsk studie visade att drygt 40 procent av testpersonerna hade en viss variant av en gen som ger upphov till för tidigt åldrande.

Publicerad 2016-04-29 | Vardagspuls

Ser du äldre ut än du egentligen är? Det kan bero på en specifik genuppsättning. Forskare i Nederländerna har hittat den gen som tros vara avgörande för åldrandet, uppger SVT Nyheter. Genen heter MC1R och är samma samma genvariant som avgör om du får rött hår.

I studien ingick 2 600 holländare. Av dessa hade 42 procent en särskild variant av MC1R-genen vilket gjorde att de i genomsnitt såg två år äldre ut än sina jämngamla. Nancy Pedersen, som är professor i genetisk epidemiologi vid Karolinska institutet berättar för SVT att MC1R-genen sedan tidigare har visat sig spela en viktig roll när det handlar om inflammationer och reparation av DNA. 
– Det här är en början för att förstå varför vi ser ut att vara lite äldre – och i sin tur förstå mekanismen av den här genen som kan förklara åldrandeprocessen, säger hon till SVT.

Miljö spelar lika stor roll som gener

Så vad är då att se gammal ut? Rynkor, ojämn pigmentering och slappare ansiktsstruktur är några vanliga estetiska effekter av de biologiska processer som hör till det naturliga åldrandet. Men för vissa alltså förr än senare. 

Men Nancy Pedersen poängterar att resultatet inte ger hela förklaringen till för tidigt åldrande utan att forskarna bara har hittat ett samband mellan en viss genuppsättning och åldrande. Hon menar också att man kan påverka åldrandeprocessen själv till stor del. Tidigare studier har visat att åldrande påverkas av ungefär hälften arv och hälften miljö.
– Det kan ju vara så att överdrivet solande eller ohälsosamma vanor kan göra så att genen blir aktiv, i så fall är det ju något som man själv kan styra över. Jag tror att man definitivt kan påverka sådant här, även om man fötts med en “sämre” genetisk uppsättning.