Genom att äta ost, mjölk och filmmjölk kan man slippa drabbas av karies Bild: Johnér

Här är maten som är bra för tänderna

Visste du att det faktiskt går att äta sig till en bättre tandhälsa? En bit ost efter middagen är inte bara ett gott snacks utan även ett skydd för tänderna.

Publicerad 2016-10-27 | Alexandra Lönnroth
 

Visste du att det finns livsmedel som är särskilt bra för tänderna? Vardagspuls presenterar: Det stora slaget mellan ost och karies!

I en tidigare studie som publicerades på Academy of General Dentistry framgår det att ost bland annat är bra för tänderna. Det beror på att ost ökar salivproduktionen och frisätter ämnen som skyddar emaljen mot angrepp. Ost är därför en viktig komponent för friska tänder.

I studien fick 68 testpersoner i åldrarna 12–15 år avsluta måltiderna med ost, sockerfri yoghurt eller ett glas mjölk. Efter 20 respektive 30 minuter mättes sedan PH-värdet i munnen. Resultatet visade att de som åt yoghurt eller drack mjölk inte hade några förändringar i PH-värdet medan de som åt ost hade en markant ökning under hela mätperioden. Ju högre PH-värdet är i munnen desto bättre skyddas tänderna mot angrepp och hål.

Undvik sura och sockriga drycker

Forskarna tror att mejeriprodukter skyddar mot karies eftersom de innehåller kalcium och andra mineraler som har en skyddande effekt för tänderna. Mjölken i sig innehåller fem procent laktos (mjölksocker) men ger en PH-sänkning som snabbt neutraliseras. Medan sockriga drycker som läsk, juice och saft ger en stor PH-sänkning som ökar risken för karies.

En studie som publicerades i Tandläkartidningen visar att det blir allt vanligare med frätskador på tänderna hos ungdomar i åldrarna 13–14 år. En förklaring till det ökade antalet frätskador är att vi dricker för lite filmjölk. En annan är att vi äter för sura livsmedel samt håller kvar drycken i munnen för länge innan vi sväljer den. På sikt kan frätskador på tänderna leda till ändrad tandfärg och form men även till ilningar, tuggsvårigheter och frakturer.

Tugga dig till friskare tänder

För att tänderna ska må bra krävs saliv. Saliven innehåller viktiga ämnen som sköljer rent, snabbar på återhämtningen efter att ha ätit och skyddar tänderna. Mat med tuggmotstånd ökar mängden och kvaliteten på saliven. Genom att äta exempelvis morötter, äpplen och grovt bröd får tänderna ett riktigt träningspass.

Källor: Dental Magazinet, Distriktstandvården, Vårdguiden, Tandläkartidningen