Bild: Johnér, Vardagspuls

Vanliga preparaten du lätt kan bli beroende av

Sänker ofta livskvaliteten

Visste du att nässpray kan göra dig ännu mer täppt och ge sömnproblem? Trots det blir det ett allt vanligare preparet som missbrukas. Här har vi listat tre bovar som kan skapa ett beroende och sänka din livskvalitet.

Publicerad 2016-05-10 | Vardagspuls

1. Smärtstillande

Treo eller Alvedon? Eller kanske Ipren eller Voltaren? Det är inte ovanligt att ta en tablett lite då och då – av gammal vana. Det kanske känns bättre, för att du mentalt känner att du behöver det. Men hjälper det verkligen, eller är det bara placebo? Missbruket av receptfria läkemedel har blivit större efter att marknaden öppnade upp för att sälja medicin på andra ställen än bara apoteket. Men bara för att tabletterna är receptfria så innebär det inte att det är helt ofarligt att missbruka. Faktum är att du kan få mer huvudvärk av att ständigt inta olika typer av smärtstillande tabletter. Det finns nämligen en form av värk som kallas läkemedelsutlöst huvudvärk som uppstår genom överkonsumtion av receptfria smärtstillande läkemedel. Det är en form av abstinensvärk som uppstår på grund av bristen på smärtstillande medel i kroppen.

Förgiftning

Det är heller inte ovanligt med förgiftning av vanliga smärtstillande tabletter som exempelvis Ipren – som man kanske egentligen tror är rätt harmlösa. Vanliga symptom är illamående, kräkningar och magsmärtor. Överdosering av ibuprofen som är det verksamma ämnet i Ipren kan skada njurarna och öka risken för magblödningar. I kombination med alkohol kan det leda till akut njurpåverkan med kramper och i värsta fall medvetslöshet som följd.

Överkonsumtion av paracetamol som finns i exempelvis Alvedon kan ge allvarliga leverskador. Läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra som exempelvis Magnecyl eller Treo kan innebära risk för allvarlig förgiftning. Vanliga symtom är hudrodnad, illamående och kräkningar.

Är du van vid att ta smärtstillande regelbundet behöver du successivt trappa ned. Det innebär att dosen minskas på ett metodiskt sätt tills dosen kommer ned till noll. Känns det svårt på egen hand – prata med en läkare på din vårdcentral.

Källor: Giftinformation.se Kunskapsguiden.se 
Netdoktor
Överdos.se

2. Nässpray

Många går nog runt med en nässpraysflaska oavsett förkylningstider eller inte. Men se upp så att det bara används om det är absolut nödvändigt och inte mer än högst 10 dagar i sträck. Använder du det lite slentrianmässigt titt som tätt så kan det faktiskt förstöra slemhinnan i näsan. Då kan det nämligen uppstå en inflammation i nässlemhinnan berättar överläkaren Lena Hedlund.
– Då blir du ännu mer täppt än innan du började använda sprayen, säger hon till tidningen Metro.

Och så blir det en ond cirkel.
– När man blir ännu mer täppt fortsätter man så klart att använda nässpray eftersom det hjälper för stunden, men då späder du bara på täppheten.

Miljontals förpackningar säljs varje år

Försäljningen av nässpray ökar för varje år i Sverige. Förra året såldes över 10 miljoner förpackningar nässpray enligt Metro.

Det är inte farligt att överanvända nässprayen men missbruket kan sänka livskvaliteten drastiskt berättar Leda Hedlund.
– Det är ju obehagligt att gå runt och vara täppt hela tiden, säger hon till tidningen och berättar att det bland annat kan leda till sömnproblem då man sover sämre som täppt.

Näspray kan förlänga förkylningssymptomen

Lars Lundblad som är docent i öron- näs- och halssjukdomar på Karolinska universitetssjukhuset träffar många patienter som överanvänt nässpray så att de fått kronisk nästäppa.
– Det är viktigt att ta reda på vilka nässprayer som passar för olika besvär. Annars riskerar man att använda dem fel eller för mycket, och då kan nästäppan förvärras, säger han till tidningen Må bra.

Han berättar att studier visar att nässprayer snarare kan förlänga
förkylningar eftersom den normala genomblödningen i öron- näs- och halsslemhinnorna försämras. De innehåller nämligen avsvällande ämnen som drar ihop blodkärlen kraftigt. Då samlas blodet i kärlen så att svullnaden i slemhinnorna ökar. Och så tar man mer spray för att kunna andas – och så blir det ond cirkel.

Misstänker du att du blivit beroende bör du söka hjälp. Börja med att höra av dig till din vårdcentral eller testa kortisonspray en övergångsperiod som finns att köpa receptfritt på apoteket.

Källor: Lars Lund, docent öron, näsa, hals, Metro

3. Läppbalsam

Har du ett nästintill tvångsbeteende att du alltid måste ha med dig cerat eller annan salva att smörja in läpparna med? Och nästan får panik om du inser att du glömt det? Då är du inte ensam. Många duttar titt som tätt på sig någon form av läppbalsam. Men är det egentligen nödvändigt? Eller kan det till och med bli ett beroende? Marie Lodén som är kosmetikaexpert och VD på ett konsultföretag som utvecklar hudprodukter säger till Expressens Hälsoliv att forskningsresultat visar att vissa krämer kan ge torrare hud då vissa fetter försvagar huden och gör den mer känslig för exempelvis kyla och vind.
– Och då behöver man använda ännu mer och det blir en ond cirkel. Man maskerar symtomen lite på ytan och gör det underliggande problemet värre, säger hon och berättar att torra läppar kan leda till ökad känslighet för andra sjukdomar som ökad risk för virusinfektioner som exempelvis eksem.

Välj ”snälla fetter”

Hon tipsar om att först och främst försöka identifiera orsaken till torrheten, undvika det som orsakar problemen och använda produkter med skyddande fetter.
­– Produkter med snälla fetter som exempelvis vaselin. Gärna i kombination med barriärstärkande substanser som karbamid. Sedan har jag en personlig favorit i form av klassikern Idomin som innehåller zinkoxid.

Forskarna har dock ännu inte löst gåtan om vilka ämnen som är bra och vilka som är dåliga och det finns heller inga vetenskapliga belägg för att det skulle vara skillnad på billiga och dyra produkter.

Källa: Hälsoliv, Anna Bäsén, medicinreporter

 

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”