Kanadensiska forskare har testat vilka sulor som fungerar bäst mot vinterns halka. Bild: Johnér

Här är skorna du ska ha för att inte halka

Vintern är här men också det hala vägunderlaget. Vilka skor ska man egentligen köpa för att inte ramla och slå sig? Nu har forskare hittat svaret.

Publicerad 2016-12-08 | Alexandra Lönnroth

En grupp kanadensiska forskare ville ta reda på vilka skor som egentligen var bäst lämpade för vinterns svåra väder. Genom att testa olika halkskydd på nästan 100 par vinterskor kom de fram till att sex modeller av herrskorna och två modeller av damskorna höll måttet.

Testpersonerna fick gå upp och ner för en isig backe i olika vinterskor. Skorna fick därefter poäng utifrån hur pass bra de klarade av underlaget i förhållande till lutningen på backen. Testerna utfördes på Toronto Rehabilitation Institute i Kanada.

Totalt testades 98 par skor men endast 8 par fick godkänt. Förutom att få skor klarade av minimikravet så visade det sig att männens skor generellt var bättre rustade för vinterns väder än kvinnornas.

Stå stadigt med modern teknik

Det var två specifika tekniker som stod ut lite extra bland alla de skor som testades. Den ena var Green Diamond och det andra var Vibram’s Arctic Grip. Skor som är utrustade med den här typen av sulor syftar till att ge ett bättre grepp på halt underlag och kan minska risken för att ramla och slå sig, menar forskarna.

Forskarna bakom studien är glada att få dela med sig av resultatet och vill genom detta uppmuntra konsumenterna att välja sina vinterskor med större omsorg. Främst för att slippa halka med risk för att göra sig illa men även för att slippa frysa om fötterna.

– Jag förväntar mig att många allvarliga skador förebyggs genom att människor köper bättre vinterskor, säger Geoff Fernie, forskningsansvarig vid Toronto Rehabilitation Institute, i ett pressmeddelande.

Halkan i Sverige

I nuläget finns det ingen exakt bild över hur många människor i Sverige som årligen skadar sig i halkolyckor på vintern. Dock har myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tagit fram statistik som bygger på rapporter från olika sjukhus i landet mellan åren 2010-2012. Den visar att ungefär 25 000 människor årligen skadar sig till följd av halka. Samma rapport visade även att majoriteten av de som skadade sig var kvinnor och äldre.

Källa: Health, DN