Sömnen påverkar din ekonomi Bild: Johnér

Det är under den här tiden dina minnen bearbetas

Sov på saken!

Vill du minnas saker? Då bör du inte göra avkall på sömnen. Kanske inte någon revolutionerande nyhet. Men nu har forskare upptäckt den direkta länken mellan förmågan att minnas saker och en speciell drömperiod under sömnen.

Publicerad 2016-05-13 | Vardagspuls

Det är under den så kallade drömsömnen, REM-sömnen, (som står för rapid eye movement) som våra drömmar blir extra tydliga för oss. Den infaller under andra halvan av sömnen, alltså efter att vi sovit cirka fyra-fem timmar.

Tidigare forskning har visat att REM-sömnen är viktig för bland annat rörelseinlärning och det har diskuterats mycket huruvida minnet förbättras genom REM-sömnen. Och nu har forskarna konkreta bevis för att den här drömsömnsperioden är viktig för vårt minne, uppger Sveriges radios vetenskapsredaktion.

Sömnsignaler blockerades

Forskare vid McGill University in Montreal har upptäckt det direkta sambandet mellan REM-sömnen och förmågan att minnas. I studien blockerade forskarna vissa sömnsignaler under REM-perioden. Man vet sedan tidigare att just de signalerna är viktiga för att lagra minnen. De möss som fått sina sömnsignaler blockerade under REM-sömnen kunde inte minnas objekt och händelser från dagen innan. När signalerna stängdes av under andra sömnstadier påverkades dock inte mössens minne alls.

Det här resultatet skulle i framtiden kunna hjälpa forskarna att förstå hur inlärning påverkar oss när vi sover mindre än fem timmar om natten, alltså innan REM-sömnen infinner sig.

Tidigare forskning har också visat att vi inte bara får bättre minne av att sova, utan att vi till och med kan komma ihåg något som vi redan glömt bort, efter att vi sovit, skriver Sveriges radio.

Så se till att sova ut – även för ditt minnes skull!

Du kan läsa mer om sömnens olika faser här (OBS extern länk)