dålig andedräkt Bild: Johnér

Här är vanligaste bovarna till dålig andedräkt

– och så blir du av med den

Omkring en halv miljon svenskar beräknas lida av långvarig dålig andedräkt, något som kan upplevas som ett stort problem – både för den som har det och för omgivningen. Men det finns några saker du kan tänka på för att komma till bukt med det illaluktande problemet.

Publicerad 2016-05-25 | Senast ändrad 2017-05-24 | Vardagspuls

Dålig andedräkt är knepigt då det många gånger kan vara svårt att uppfatta själv om man har det. Och eftersom det är ett rätt känsligt ämne är det inte heller säkert att omgivningen påpekar det för den drabbade. Omkring en halv miljon svenskar beräknas lida av så dålig andedräkt att de upplever att de måste söka hjälp för det, uppger 1177 Vårdguiden. För en majoritet av dessa, uppemot 90 procent, uppstår den dåliga andedräkten i munnen, men den kan också bero på halsfluss eller njur- och leversjukdomar.

Svavelföreningar

Långvarig dålig andedräkt, eller halitos som det heter på fackspråk, beror oftast på svavelföreningar som släpps ut när bakterier i munnen bryter ner matrester. Den vanligaste anledningen är alltså dålig munhygien och att det samlas bakterier i munnen – på tänderna och i tandköttet. Matrester och plack som fastnar på tänderna är också en vanlig orsak till tandköttsinflammation vilket också ger upphov till illaluktande andedräkt.

Uteslut sjukdomar

Men illaluktande andedräkt kan också bero på allvarligare tillstånd som vissa sjukdomar, inflammationer i svalg, bihålor och tonsiller, magsår samt vid halsbränna och feber. 

Och har du visdomständer som krånglar kan det vara värt att kolla upp om de bör tas bort, då även de kan orsaka dålig lukt.

Använder du tandprotes bör du se till att den alltid är ren och fräsch och inte äldre än 5 till 7 år. Annars är risken stor att den orsakar dålig lukt i munnen.

  1. Borsta tänderna noga morgon och kväll – helst med en eltandborste som kan ha lättare att komma åt även i små skrymslen längst in i munnen.
  2. Använd tandtråd en gång per dag – det förhindrar även tandlossning på sikt.
  3. Skrapa tungan med tungskrapa några gånger i veckan. Det kan nämligen bli beläggningar på tungan som gynnar bakteriebildning och luktar illa.
  4. Besök regelbundet en tandhygienist som bland annat tar bort plack.
  5. Tugga sockerfritt tuggummi eller sugtabletter när behovet sätter in. Det stimulerar nämligen salivproduktionen vilket är bra då torr mun ofta är upphov till bakteriebildning. Det finns också olika zinkpreparat som kan binda de illaluktande svavelföreningarna.