Bild: Privata bilder

”Jag sprang bort min panikångest”

Vardagspuls Tjejmilenvinnare berättar om hur löpningen förändrade hennes liv

I samband med årets Tjejmilen, tävlade Vardagspuls ut en träningsresa. Vann gjorde Jessica Spetz, 43, från Galtö i Norra Bohuslän.
Hillevi Wahl har pratat med henne – det blev ett samtal om egen resa genom sorg och panikångest.

Publicerad 2016-09-19 | Hillevi Wahl
Hej Jessica, kan du berätta om hur allt började?

– I Januari 2006 fick jag det tragiska beskedet att min mamma hade avlidit i en olycka i Oman och min pappa var väldigt svårt skadad. Jag och min syster fick åka dit för att följa vår pappa hem. Det var omtumlande, men fungerade ändå, mycket tack vare familjen, mina barn och min man. Efter ett år tyckte jag till och med att vardagen började återgå till det mer normala.
– Men då drabbades jag plötsligt av fruktansvärda panikångestattacker. Det var vidrigt! Jag sökte akut läkarvård hos flera olika läkare. Jag fick medicin och samtalsterapi och allt fokus blev på detta och jag glömde helt bort mig själv.
– Jag hade inga krafter, orkade inte röra mig och vikten gick naturligtvis uppåt.

Efter några år skulle Jessica börja trappa ner medicinerna.
– Jag slet otroligt med det. Till slut, efter fyra år, lyckades jag få bort dem och himmel vad lycklig jag var! Jag började må bättre även om attackerna fortfarande kom emellanåt. Jag började promenera mer och mer. Löpning däremot kändes verkligen inte som min grej.

Men din man, Kjell-Inge, tyckte annorlunda?

– Ja, han hade frågat flera gånger om vi skulle kunna springa en runda tillsammans. Jag har alltid sagt nej och har tyckt att människor är galna som orkar springa runt. Men för två och ett halvt år sedan sa jag helt plötsligt ja till en runda. Kjell-Inge blev lite förvånad men en liten gnutta hopp väcktes nog i honom. Han tycker mycket om löpning och träning själv.

Minns du första löprundan?

– Vi skulle börja med att gå och springa runt vår ö, ungefär 4 km. Det kunde väl inte vara så jäkla svårt?, tänkte jag. Men jag klarade bara några meter innan jag fick gå. Sedan mötte vi människor och då skämdes jag.

Vad skämdes du över?

– Jag kände en skam över vad människor skulle tycka om att jag sprang med min vikt!! Då vägde jag 100 kilo. Och i uppförsbackarna fick jag alltid gå. Men jag hade en vilja av fullständigt stål, jag ville gå ner i vikt och jag kände att jag började må bättre och bättre. Min man var ett fantastiskt stöd. Han peppade och berömde mig alltid. Han fick ut mig även om jag inte hade jättelust. Jag kände att jag blev piggare, gladare och helt klart en bättre mamma.

– Och lyckan var total första dagen jag klarade att springa uppför en backe utan att stanna. Jag bara skrek till Kjell-Inge: Jag sprang hela! Hörde du, jag sprang! Han gav mig tummen upp och var minst lika glad som jag.

Så tar du dig upp för den tuffaste backen

Jessica sprang allt längre sträckor och när hon kom tillbaka till jobbet efter sommarsemestern kände kollegorna nästan inte igen henne.
– Jag hade lyckats gå ner 25 kilo. Inte bara genom löpningen, jag hade lagt om min kost också och i princip uteslutit socker.
– Men framför allt var jag så otroligt lycklig och nöjd över min resa. Mycket av min ångest hade försvunnit tack vare löpningen. Jag har lärt mig hantera min oro genom olika former av motion. Nu tror jag mycket på att hitta någon motion man verkligen trivs med och försöka med den i stället för medicin.

Ät det här innan du tränar

I dag har Jessica minskat 40 kilo och springer och promenerar som om hon aldrig hade gjort något annat. Hon har sprungit Vårruset, Midnattsloppet och Göteborgsvarvet flera gånger.
– Det var ett mål jag hade, att gå ner 40 kilo. Ett annat mål var att springa eller powerwalka 100 mil på 100 dagar – det målet uppnådde jag också!

Fantastiskt! Hur tänker du i dag, när du ser tillbaka på din hälsoresa?

– Jag är otroligt nöjd över hur jag gått igenom min resa och är jätteglad över min man som verkligen pushade mig framåt hela tiden. Han var med som supporter när jag åkte till Stockholm och sprang Tjejmilen med Vardagspuls.
– Men bara att få kommentarer som ”så fin du är” går rakt in i hjärtat när man vet vad man gjort för att nå dit! Jag kände mig fin förr också och min man har alltid sagt det till mig men nu känns det på ett annat sätt för mig.  Jag är stolt över mig själv. Och nu mår jag så jäkla bra med mitt liv!

Vad har du för planer framöver?

– Jag försöker variera mig. I går tog jag en cykeltur från arbetet i Strömstad till Tanum och i början av oktober väntar Toughest, ett hinderbanelopp, i Göteborg. Lite smått nervös är jag inför det, men jag älskar utmaningar.

Stort tack till att du ville dela med dig av dina upplevelser, Jessica och ge din man Kjell-Inge en extra kram från oss på Vardagspuls.

– Det ska jag. Utan honom hade jag nog aldrig upptäckt det härliga med löpningen och han är och har varit ett fantastiskt stöd. I går gick jag själv runt ön och tänkte att ”Exakt här började min resa” och den ska aldrig sluta. Till och med i uppförsbacken gick jag och log för mig själv.

Läs Jessicas vinnande motivering här!

Det var min man som fick mig att våga börja springa, att ta första steget👣
Jag hade alltid sagt Nej Tack – nu var valet enbart mitt eget😉

Vi började sakta springa runt ”vår ö” och illa jag mådde😝
Men nåt förändrades för varje dag
Det var som han ett löparfrö sådde🌱

En fantastisk livsstil – min första tjejmil⭐️
Idag känner jag en enorm självkänsla och möter människor med ett glatt smil;-)😀
Med 40 kg viktminskning har jag förändrat mitt liv...
Han hjälpte mig från att vara trött 3-barns-mamma, till att bli väldigt aktiv👏

Skulle av hela mitt hjärta vilja säga Tusen tack
För att han alltid, oavsett väder, var min privata back;-)❤️
Nu vill jag ge mig själv och min man en fin present tillbaka🎁
Vinna en träningsresa och och komma hem som världens gladaste och vältränade maka💞💃🏻
 

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”