Nu blir det gratis för alla flickor och kvinnor i Sverige att göra cellprov. Varje år drabbas cirka 560 kvinnor av livmoderhalscancer eller som det också heter cervixcancer Bild: Mostphotos

Hillevi Wahl: Fira din inre flicka med ett cellprov

Varje år drabbas cirka 560 kvinnor av livmoderhalscancer

Lagom till Internationella flicka-dagen blir det gratis för alla flickor och kvinnor i landet att ta cellprovet. Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl skriver om varför det är så viktigt att ta det där cellprovet – och varför det behövs en dag för världens alla flickor!

Publicerad 2017-10-10 | Hillevi Wahl

Den 11 oktober, är det den Internationella flicka-dagen. En dag som kom ur flickornas egen önskan om att få uppmärksammas mer och lyftas upp på agendan. Lagom till flickadagen kom beskedet att det blir gratis att ta gynekologiskt cellprov i hela landet. Äntligen! Hurra! Bara det är värt att fira. Varför? För att antalet kvinnor som insjuknar i livmoderhalscancer har halverats sedan 1970-talet, tack vare provtagningarna.

Ingen av oss tycker väl att det är särskilt festligt och tjosan hejsan att gå dit och göra dem – men de räddar mitt liv. Och ditt. Så vi gör det bara. Om vi har råd. Nu har vi det. Så nu kan vi checka av det på vår to-do-lista. Eller Ta-dah!-lista som jag har börjat göra. (Låter mycket roligare.)

Jag har länge varit stolt ambassadör för Plan Sverige – inte för att jag är någon sorts god människa, utan för att de gör ett förbaskat bra jobb med att lyfta fram tjejers rättigheter.

Vi har en del att jobba med!

  • Varje år föder 16 miljoner tonårsflickor barn. Minst 2 miljoner flickor under 15 år föder barn varje år. Barn ska inte tvingas föda barn.
  • Varje år dör 70 000 flickor under 18 år i komplikationer på grund av graviditet och förlossning.
  • 1 av 10 flickor under 20 år har blivit utsatta för sexuellt våld.
  • Nästan 50 000 flickor tvingas in i barnäktenskap varje dag.
  • 62 miljoner flickor går inte i skolan.
  • Tre miljoner flickor könsstympas varje år.

Det kan kännas som ett tredje-världen-problem. Men vi behöver varenda flicka. Vi behöver deras hjärnor, deras lust och nyfikenhet, deras kreativitet och uppfinningsrikedom, deras drömmar, deras driv och insikter, deras kvinnlighet och deras befriande skratt - om vi ska kunna rädda den här världen.

Vi kan inte ha mammor som dör unga. Det sätter sig i barnen DNA, det blir trauman som ärvs i generation efter generation.

Vi kan inte slösa bort halva världens befolkning på gamla unkna fördomar om att flickor inte ska gå i skolan. Kunskap är makt. Maktlösheten gör oss deprimerade. Skaffa dig kunskap och gör det du kan, så mår du bättre.

Så vad kan du göra? Du kan gå och göra ditt cellprov. Marsch pannkaka – och tacka alla kvinnor före dig som ger dig den möjligheten gratis. Tack! Du kan stötta unga tjejer. Du kan lyssna när de talar. Du kan fråga om deras drömmar. Och du kan fråga om sexuellt våld. Det är inte de som ska behöva berätta för oss – det är vi som ska fråga.

Du kan våga stå upp för dina egna rättigheter, så de ser en förebild i dig. Vi behöver alla sorters kvinnor. Alla sorters flickor. Och fira din egen inre flicka i dag på internationella flickadagen – inte med någon förbaskad kletig kanelbulle – utan dans och skratt och spontansång som hörs ut på gatan. Det behöver inte ens låta bra. Sjung och dansa för att du kan. Får lov! Ta plats! Äg ditt liv. Och lyft gärna någon ung tjej lite extra i dag.

5 fakta om 
livmoderhalscancer/cervixcancer

  1. I stort sett all livmoderhalscancer orsakas av humant papillomvirus, HPV, så kallat mänskligt vårtvirus. Varje år får drygt 560 kvinnor diagnosen.
  2. Cellprov tas för att tidigt kunna upptäcka och behandla förstadier till livmoderhalscancer.
  3. Medelåldern för en kvinna att insjukna i livmoderhalscancer
är cirka 55 år och en fjärdedelär yngre än 40 år.
  4. Från 2012 erbjuds alla flickor i årskurs fem eller sex kostnadsfri vaccination mot de HPV-virus som kan orsaka cellförändringar. Tack vare gynekologiska cellprovtagningar av kvinnor i åldrarna 23–60 år har antalet som insjuknar i livmoderhalscancer halverats sedan 1970-talet.

Källa: Cancerfonden