Nyfödd bebis håller handen med sin pappa Bild: Mostphotos

Hillevi Wahl: "Jag hade nog inte vågat föda barn i dag"

"Det är ingen barnlek att föda barn"

Vår hälsoinspiratör Hillevi Wahl skriver om en förlossningsvård som hon inte tycker är värdig för landet Sverige.

Publicerad 2017-04-20 | Hillevi Wahl

Det är något allvarligt fel när gravida kvinnor är livrädda inför förlossningen. När larmrapporterna om förlossningsskador, barnmorskeuppror och bilförlossningar avlöser varandra.När till och med Socialstyrelsen kommer med egna larmrapporter om förlossningsskador, allvarliga skador på barnen som inte fångas upp i tid, depressioner och andra brister inom mödravården – då är jag glad över att jag inte tvingas föda barn i dag. Ärligt talat vet jag inte heller om jag hade vågat.

Vi kunde vara kvar på BB hur länge vi ville

När jag födde mitt första barn för fjorton år sedan, så kunde jag i lugn och ro välja vilket sjukhus jag ville föda på. Jag valde Södertälje, de var så lugna och härliga där och sa att vi kunde ligga kvar så länge vi ville. Både jag och min man. Nu visade det sig att jag har så snabba förlossningar att jag höll på att föda i taxin på väg dit. Jag låg och bet Gunnar i låret i baksätet och skrek till taxichauffören att han skulle ”skita i Södertälje och ta närmaste sjukhus!”. Då svarade han lugnt att han nästan var framme. Han körde fort. Två minuter efter att vi hade fått köra rakt in i akutintaget på Södertälje hade jag fött mitt första barn. Det var liksom den lätta biten.

Att byta blöja var läskigt

Resten var knepigare. Jag hade ingen aning om hur man var en bra mamma. Jag hade verkligen inte haft en själv. Jag visste faktiskt ingenting om barn och bebisar. Inte min man heller, men lugnt och vänligt hjälpte sköterskorna oss att förstå barnets signaler och det här knepiga med att ta i ett litet bräckligt barn på rätt sätt. Bara att byta blöja var så himla läskigt. Jag tror vi stannade nästan en vecka. Sedan ville vi hem. Väl hemma fick vi kontakt med världens bästa bvc-sköterska, Karin, som har betytt precis allt! Hon har boostat oss så mycket och talat om för oss hur bra vi är och hur fina och friska våra barn är. Alltid. Tack gode Gud för henne.

Ingen barnlek att föda barn

Mitt andra barn föddes med svåra skador på njuren, på Karolinska, och fick tillgång till världsledande expertis i samma sekund som han kom till världen. Neufrologen på Karolinska har följt honom i elva år. I dag är han friskförklarad. Jag är så tacksam. Det är ingen barnlek att föda barn. Allt kan hända. I dag skickas kvinnor hem sex timmar efter förlossningen, trots att de inte är redo. Trots att medicinska fel på barnet inte hinner upptäckas inom den tidsramen.

Stockholm har flest förlossningsskador

Stockholm toppar statistiken över allvarliga förlossningsskador i Sverige. Ändtarmsmuskeln brister på 7,6 procent av alla förstföderskor här. Många blir deprimerade bara av att inte kunna fungera normalt. I Sollefteå stänger de förlossningen och lär gravida kvinnor att föda i bilar. I Region Skåne har de skurit ner antalet operationstimmar från fyra timmar i veckan för några år sedan, till bara en dag i månaden nu. Det innebär väntetider på närmare fyra år för att få en operation.
Är detta värdigt ett land som Sverige? Nej. Jag tycker inte det.
Ge alla en trygg och frisk start på föräldralivet! Ett friskt underliv kan vara till glädje för så många. 

Få fler krönikor från Hillevi Wahl – prenumerera på vårt nyhetsbrev. Anmäl dig här!