Ibland är det svårt att hitta tid till att leva hälsosamt och det är lätt att falla för frestelser Bild: Pixabay

Hinner du inte leva hälsosamt? Gör så här!

Dietisten: Börja med att kasta ut frestelserna

Så lite tid – och så mycket du ska hinna! När man har en hektisk tillvaro som många av oss har så kan det vara svårt att hitta den där energin att leva hälsosamt och hålla vikten.

Publicerad 2016-09-23 | Jeanette Steijer

Veckan susar iväg med allt vi måste hinna samt allt som vi tycker att vi måste hinna med (det är en skillnad). Då har du kanske upplevt att principerna om hälsosam kost och träning försvinner längst ned på priolistan.

Men måste det verkligen ta så mycket tid och energi för att leva hälsosamt? Ta ett djupt andetag och lär dig några knep som gör det möjligt att äta bättre och hålla vikten i en stressig vardag.

Här nedan kommer ett par enkla råd som kan sätta dig igång på rätt spår.

Låt grönsakerna få rampljuset!

Grönsaker spelar en nyckelroll för de flesta i en varaktig viktminskning. De gör de eftersom de fyller magen, mättar och innehåller också många av de vitaminer och mineraler som kroppen behöver. De är näringsrika men energifattiga – perfekt!! Ät dem därför frikostigt till varje måltid och som snacks.

Ge de nyttiga, gröna bomberna en framträdande plats i kylskåpet så att de är det första du ser när du öppnar kylskåpsdörren. Gör dem tillgängliga genom att alltid ha lite på lager som redan är skalat eller hackat så det finns ett snabbt mellanmål redo när aptiten inträffar.

Ut med frestelserna!

Rensa ut i skåpen av allt det som inte bidrar till din hälsosamma vardag eller ditt viktminskningsprojekt. Töm godis-lådan (i soptunnan), ta bort lagret av kex och kakor och granska frysen för skräpmat och glassfrestelser. Out of sight – out of mind! Då får du plats till bra produkter i lådorna och kan frysa ner rester av den lagade maten som kan fungera som hälsosam snabbmat istället. Det måste finnas utrymme för att njuta av favoritglassen då och då - även i en viktminskningsfas.

Men frestelsen är inte så stor en hektisk dag om du måste gå ut och köpa den i stället för att bara fiska upp den ur frysen. Köp hem det du vill festa på till helgen – men köp endast så att det räcker just precis till helgen.

Börja där så har du kommit en bit på väg!