Paulina Backman tröttnade på alla bilder av perfekta mammakroppar Bild: Paulina Backman

"Vi borde prata om bristningar som någonting fint"

Paulina hyllas för sin magbild på Instagram

Paulina tröttnade på alla bilder på ”perfekta” mammakroppar som läggs upp på bloggar och Instagramkonton och valde därför att lägga upp en bild på sin egen mage. Det blev ett inlägg som hyllats av många.
– Tigerränderna är de finaste spåren man kan ha. Det känns oviktigt att stressa upp sig över lite bristningar, säger hon.

Publicerad 2016-05-30 | Vardagspuls

I slutet av februari blev 22–åriga Paulina Backman från Skellefteå, men numera bosatt i Stockholm, mamma till en liten son. De bristningar hon fick på magen efter förlossningen var hon inte riktigt beredd på men med tiden vande hon sig och började känna stolthet över dem. Som en motreaktion till alla bilder på ”perfekta” mammakroppar som läggs upp på Instagramkonton och bloggar valde hon att lägga upp en bild på sin egen mage på Instagram. Ett inlägg som nu hyllats av många och som först uppmärksammades i radiokanalen P5.

– Det målas upp en bild i media av att ingen får bristningar och budskapet handlar ofta om hur man som mamma snabbt ska få tillbaka sin platta mage. Unga mammor uppmanas att hitta tillbaka till sin ursprungsform istället för att ta tillvara på bebistiden som är så kort, säger Paulina Backman.

En hyllning till tigerränderna

Paulina Backman tycker att det borde pratas mer om bristningar som någonting fint och naturligt.

– Många kanske inte känner till att man kan få bristningar, blir chockade och känner sig stressade. Tigerränderna är de finaste spåren man kan ha. Det känns oviktigt att stressa upp sig över lite bristningar. De finns där av en anledning och mammor borde känna stolthet över dem istället för att bekymra sig över dem, säger hon.

Hudbristningar bleknar med åren

Hudbristningar, eller som de egentligen heter striae, kan uppkomma efter graviditet och beror på att huden sträcks ut snabbare än den hinner växa till, skriver Netdoktor. Till en början är striorna rödvioletta eller bruna men de bleknar med tiden och blir tillslut vita. En del kvinnor kan drabbas av bristningar efter graviditet men efter ett par år brukar ränderna bli nästan helt osynliga.

De flesta av oss har hudbristningar någonstans på kroppen. Det är inte ovanligt att bristningar uppstår hos ungdomar som växer snabbt, när unga kvinnor utvecklas och får former och hos bodybuilders.

Text från Instagram–inlägget: ”Den har fött barnet och även gett mitt barn mat. Min kropp äger! Även fast jag tycker det är jättejobbigt att lägga upp denna bild vill jag att andra unga mammor ska se att alla inte får en platt mage direkt efter förlossningen! Att man kan bli full med tigerränder. Men det gör ingenting, mammakroppen är fantastisk!”