Bild: Johnér

Forskare: ”Honung kommer snart ersätta antibiotika”

6 goda anledningar att byta sockret mot honung

Att honung är nyttigare än socker visste du kanske redan. Men visste du att honung har starka antibakteriella egenskaper? En ny studie har fått forskaren Tobias Olofsson att tro att honungen snart kan ersätta antibiotika. Men de goda egenskaperna kan försvinna om du häller det i hett vatten.

Publicerad 2015-08-19 | Senast ändrad 2015-08-28 | Vardagspuls

Tobias Olofsson är forskare vid Lunds universitet och upptäckte för tio år sedan tillsammans med forskarkollegan Alejandra Vásquez förekomsten av bins mjölksyrabakterier i färsk honung. Det handlar om 13 olika bakterier som bara finns i bins honungsmagar och ingen annanstans på jorden, Dessa visade sig ha starka antibakteriella egenskaper och var dessutom effektiva mot antibiotikaresistenta bakterier. Det gjorde att de började hoppas på att honung en dag skulle kunna ersätta antibiotika.

– Nu är vi snart där. Hade man upptäckt honungens mjölksyrabakterier samtidigt som penicillinet hade man valt den här vägen i stället. Skillnaden är att de levande bakterierna i honung känner av vad som hotar dem och kan skapa upp emot 100 olika antibakteriella ämnen – inklusive antibiotika, säger Tobias Olofsson till Vardagspuls.

Forskarna har redan slagit fast att bakterierna i honung kan hjälpa till i läkningen av sår på hästar. Studier på människor och för invärtes bruk har avslutats men eftersom studien inte ännu offentliggjorts är Tobias Olofsson förtegen om resultaten.

– Allt jag kan säga är att det har gått väldigt bra. Det fungerar även på människor, säger han.

Effektiv mot alla bakterier

Sedan upptäckten av de nyttiga bakterierna har forskningen kring honungens antibakteriella egenskaper gått stadigt framåt. Hittills har man inte hittat någon sjukdomsbakterie skadlig för människan som färsk honung inte har lyckats döda.

– När jag säger att honung är effektiv mot alla skadliga sjukdomsbakterier så menar jag verkligen alla. Vi har förstås inte hunnit testa honungens mjölksyrabakterier på alla slags bakterier än, men har genom att samarbeta med sex internationella sårcentrum kunnat testa alla släkten och många arter av bakterier, säger Tobias Olofsson.

Den antibakteriella effekten är som starkast i den färska vildhonungen, som fortfarande innehåller levande mjölksyrabakterier från bina. Men även mogen honung, den som du kan köpa i en vanlig mataffär, har en mindre bakteriedödande verkan.

– Rester av de ämnen som bakterierna bildat och krigat med finns kvar även i vanlig honung som du kan köpa i affären. Men den är bara tio procent så effektiv som riktigt färsk honung. Mjölksyrabakterierna dör redan efter någon vecka, säger Tobias Olofsson.

Därför ska du äta mycket honung

1. Antibakteriella egenskaper

Honung har använts som naturmedicin i många kulturer under årtusenden. Och det är inte konstigt – modern forskning har visat på flera antibakteriella egenskaper hos färsk honung. Hittills har man inte hittat någon skadlig sjukdomsbakterie som mjölsyrabakterierna i färsk honung inte kunnat döda.

2. Fullt av nyttigheter

Sackaros kallas ibland för "tomma kolhydrater". Detta eftersom det är en sockerart som ger energi men som saknar näringsinnehåll. Honung däremot är fullproppat med sådant som kroppen behöver, som proteiner, vitaminer, antioxidanter och mineraler.

3. Bättre energi

Bina tillsätter ett enzym till nektarn som omvandlar sackarosen (den sockerart som finns i vitt socker) till glukos (druvsocker) och fruktos (fruktsocker). Dessa två sockerarter är nyttigare och våra kroppar kan använda dem direkt.

4. Sötare än socker

Honung smakar sötare än vanligt socker och därför behöver du inte använda lika mycket av det för att stilla ditt sötsug. Prova att använda en mindre mängd honung i stället när du vanligtvis skulle använda socker.

5. Lägre GI

GI, eller glykemiskt index, är ett mått på ett livsmedels effekt på blodsockervärdet. Honung har ett lägre glykemiskt index än socker. Det gör att honung är ett särskilt bra alternativ för till exempel de som lider av åldersdiabetes.

6. Naturlig hostmedicin

Brukar du också dricka te med honung när du är förkyld? Om inte kan det vara värt att prova. En studie genomförd vid en barnläkarklinik i Pennsylvania, USA, har visat att en till två matskedar honung lindrade besvären för barn som lider av natthosta. Men tänk på att inte använda för varmt vatten – värmer du upp honungen över 40 grader riskerar du att "döda" flera av honungens nyttiga ämnen.

Källor: Lunds universitet, Microbiology, Läkartidningen, svenskabin.se

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”