vårdhunden jojo Bild: Pediatric Dentistry of Northbrook

Hunden Jojo lugnar tandläkarpatienterna

Lugnar och håller nere sjukhuskostnaderna

Hjälphundar blir ett allt vanligare inslag i vården. Och nu har även en tandläkarklinik i USA fått upp ögonen för hundens positiva inverkan. Där hjälper tiken Jojo till att lugna oroliga patienter i tandläkarstolen.
– När Jojo är där så går det mycket lättare och snabbare att utföra jobbet för tandläkarna, säger mottagningens ansvariga Veronica Renteria.

Publicerad 2016-04-05 | Vardagspuls

Tycker du det är jobbigt att gå till tandläkaren? Då kanske du skulle behöva stöd från en lurvig vän på fyra tassar. På tandläkarkliniken Pediatric Dentistry of Northbrook i Illinois i USA har 6-åriga Golden retrievern Jojo blivit en mycket populär medarbetare. Hon lugnar nämligen patienterna medan de får sina tänder fixade – så pass att tandläkarmottagningen kunnat dra ner på kostnaderna för lugnande läkemedel.
– Många gånger skulle den här typen av patienter behöva lustgas eller andra lugnande medel för att slappna av. Men nu kan patienterna bara sitta där och klappa Jojo samtidigt som de får sina tänder putsade, säger klinikens ansvariga Veronica Renteria till amerikanska djursajten The DoDo och berättar att patienter som är oroliga ofta rör sig en del vilket försvårar jobbet för tandläkarna.
– När Jojo är där så går det mycket lättare och snabbare för dem att utföra jobbet, säger hon.


Jojo är en mycket uppskattad medarbetare. Foto: Pediatric Dentistry of Northbrook

Trivs med sitt jobb

Effekten har också blivit att patienter nu inte är så rädda för att gå till tandläkaren och besöken har blivit mer regelbundna enligt Veronica Renteria.

Och det verkar vara en win-win-situation.
– Även Jojo trivs väldigt bra med sitt jobb, att ligga nära och gosa och lugna. Hon älskar att komma in hit. Och hon gör ett fantastiskt jobb med dem.

Är det här något vi borde införa på tandläkarklinikerna i Sverige? Diskutera gärna på vår facebook-sida:

Ibland behövs en mjuk tass att luta sig mot 󾬕Borde vi införa det här på tandläkarklinikerna i Sverige?

Posted by Vardagspuls on Tuesday, April 5, 2016

MER:

Hunden Mahe har gett autistiske James nytt liv

Därför mår husdjursägare bättre

Därför är hunden människans bästa vän