Hur ren är egentligen den sköljda påssalladen? Bild: Mostphotos

Så ren är den sköljda påssalladen

Professorn i livsmedelshygien berättar

Sallad på påse är populärt. Men hur ren är egentligen den sköljda påssalladen? Och skulle professorn i livsmedelshygien själv köpa en sådan sallad?

Publicerad 2017-06-12 | Senast ändrad 2017-11-07 | Vardagspuls

Det finns många tillfällen när det passar perfekt att slänga ihop en sallad. Och för att göra det extra snabbt och effektivt väljer vi gärna den snabbaste varianten, sallad på påse – färdigsköljd och klar att äta. Men det är inte speciellt smart tycker Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro Universitet. Hon liknar den färdigsköljda påssalladen vid malen köttfärs.
– När du köper en bit helt kött sitter bakterierna på ytan, samma sak gäller ett salladshuvud. Men så fort du mal köttet eller skär ned salladshuvudet frodas bakterierna för de älskar fukten och näringen de får när helheten omvandlas till småbitar.
Bakterierna professorn främst pratar om är jordbakterier som i förlängningen är tarmbakterier.

 

Marie-Louise Danielsson-Tham är professor i livsmedelshygien. Foto: Marcus Schiött

Bakteriehämmande ämnen

En del salladspåstillverkare, förutom att de sköljer salladen med bakteriehämmande ämnen, lägger även till hållbarhetsbefrämjande gaser, men det gör föga nytta menar hygienprofessorn.
– Bakterierna frodas i samma stund salladen blir skuren. Möjligtvis att de hållbarhetsbefrämjande gaserna hjälper något ( det handlar om salladspåsar som är lite puffiga till utseendet reds.anm) men det är i sådana fall marginellt.
Hygienprofessorn själv köper aldrig färdigskuren påssallad
– Nej, jag vill ha min sallad fräsch och krispig så jag köper ett helt salladshuvud, plockar blad för blad, sköljer noga och skär sedan upp den.

Skölj noga, ät nypackat

Till den som ändå vill köpa påssallad har Marie-Louise Danielsson-Tham några tips.

  • Skölj noga fast det står på förpackningen att den inte behöver sköljas.
  • Köp en sallad som är så nypackad som möjligt.
  • Öppna och lukta i påsen och släng direkt om salladen inte känns det minsta fräsch.
  • Kolla påsen så att inga salladsblad har bruna kanter för det tyder på att den inte är helt okej.
  • Förvara påsen i kylen hela tiden.
  • Gör salladen så fort som möjligt efter att du köpt den och ät den direkt efter att du blandat i animaliska ingredienser som räkor, kyckling, rostbiff eller liknande. Bakterierna exploderar nämligen då. Samma tips gäller mejeriprodukter som till exempel olika ostar, fast där går bakterieförökningen något långsammare.