Shinrin yoku i Sverige Bild: Mostphotos

I Japan skrivs skogspromenader ut på recept

Shinrin-yoku eller ”skogsbad” – så fungerar det

Skogen är full av nyttigheter, som svamp och bär, men visste du att skogen i sig är nyttig? Bara av att vara i den kan massor av hälsosamma effekter uppstå. Därför har man i Japan och Korea börjat skriva ut skogspromenader på recept.

Publicerad 2017-03-30 | Senast ändrad 2017-08-07 | Vardagspuls

Att det är nyttigt att promenera i skogen känner du säkert till. Men visste du att i Japan och Korea är skogspromenader en del av det statliga vårdsystemet? De kan till och med skrivas ut på recept!

Fenomenet kallas på japanska för "shinrin-yoku", vilket kan översättas till att ta ett "skogsbad" eller "ett dopp i skogen", och går ut på att genom att fokusera på de sinnliga upplvevelserna i skogen förbättra sin psykiska och fysiska hälsa.

En japansk studie från 2010 visar att de som går i skogen får lägre blodtryck, hjärtrytm och nivåer av stresshormonet kortisol i saliven jämfört med de som rör sig genom en stadsmiljö. Studier har också visat immunförsvaret kan stärkas av skogsutflykter eftersom de vita blodkropparna blir märkbart fler efter en längre skogsutflykt. Efter tre dagar och två nätter i skogen hade studiedeltagarna ökat sina vita blodkroppar med hela 50 procent.

De bästa promenaderna väljs ut

Men det är inte vilka skogspromenader som helst som används i medicinskt syfte. De stigar och leder som patienter blir ordinerade att gå är noggrannt utvalda och måste bevisas ha särskilt hälsosamma effekter. I Japan får testpersoner gå olika skogspromenader för att sedan lämna blodprov. Om ökningen av vita blodkroppar är tillräckligt stor kvalificerar den som en shinrin-yoku-promenad.

Till skillnad från många andra utflykter i skogen är det de terapeutiska aspekterna som ska stå i fokus inom shinrin-yoku. Du ska inte leta svamp och bär, inte campa eller ha ett specifikt utflyktsmål och helst gå ensam – målet är att helt enkelt vara i och ta in naturen.

Hur fungerar det?

Men vad är det som händer i kroppen när du befinner dig i skogen? Var kommer alla de hälsosamma effekterna ifrån? Forskarna har olika teorier.

När vi andas i skogen får vi i oss fytoncider, ett ämne som växterna runt omkring oss utsöndrar. En del menar att dessa kan ha avslappnande effekter, men det har inte kunnat bevisas i labbtester.

En annan teori är att det är den känsla av förundran som kan väckas av naturen som ger de hälsosamma effekterna. Liknande effekter har kunnat uppmätas hos astronauter som sett jorden ovanifrån. Det kan alltså vara de positiva känslor som naturen väcker som leder till bättre hälsa.

Lär dig mer om hur din kropp fungerar – prenumerera på Vardagspuls kostnadsfria nyhetsbrev!

Källor: Washington Post, US National Library of Medicine