Bild:

Därför går magsjukan inte över

Det kan vara PI-IBS

Har du blivit magsjuk eller har magproblem efter semestern eller julbordet och symptomen inte gått över? Då kan du ha PI-IBS som är en benämning på de ca 10 % som utvecklar IBS efter en magsjuka eller infektion i mag-tarmkanalen.

Publicerad 2018-02-14 | Michaela Randmaa

- Är du bubblig eller orolig i magen lång tid efter semestern eller en magsjuka är det oerhört viktigt att söka hjälp och behandling, säger Sofia Antonsson, dietist med expertis inom IBS och maghälsa. 

Varför får man PI-IBS?

Man tror att orsaken är att kroppen inte har förmågan att i rätt tid stänga av den inflammatoriska processen som sker när främmande bakterier kommer in i kroppen. 

Kön, ålder och psykologiska faktorer

Ju längre och svårare infektion du fått från början desto större verkar risken vara för att utveckla PI-IBS. Även bakteriernas förmåga att producera giftiga ämnen påverkar.

- Kön, ålder och psykologiska faktorer hos den drabbade kan vara faktorer som spelar roll. Man har även sett att det kan finnas en genetisk koppling, säger Sofia Antonsson. 

Hur behandlas PI-IBS?

Många av de drabbade kan förmodligen bli friska från sin PI-IBS utan specifik behandling, men det kan ta flera år.  Eftersom symtomen är desamma som vid ”vanlig” IBS används kostbehandlingen FODMAP initialt för att minska symtomen. 

- En inflammation kan finnas kvar i 6-7 år och utvecklas till IBS som kräver behandling i form av probiotika och kostråd från en legitimerad dietist eftersom det är tarmfloran som kommit ur balans , säger Sofia Antonsson.