De flesta pumpor är snälla mot magen enligt IBS-experten Sofia Antonsson Bild: Pixabay, press.

IBS-experten: Så väljer du rätt pumpa för magen

”Släng inte bort kärnorna”

Vilken pumpa ska du med känslig mage välja? IBS-experten Sofia Antonsson tipsar om vilka pumpor som är snälla mot magen och vilken du inte ska äta för mycket av. Dessutom bjuder hon på ett mumsigt recept på pumpasoppa.

Publicerad 2016-11-02 | Sofia Antonsson

Gul, orange, knubbig, knotig, rund eller avlång, Pumpor kommer i många former och för dig med känslig mage gäller det att välja rätt sort. I Sverige säljs pumpor numera året runt och till Halloween finns fler sorter än vanligt i butiken.

7 nyttiga anledningar att äta pumpa

De bästa sorterna för magen är:

Hokkaido – Rund, slät och djuporange. God matpumpa som passar till soppor, gratänger och som ugnsrostad. Snäll mot magen.

Halloweenpumpa – Den klassiska ”skräckpumpan”. God i mat och lätt att hitta i butiken. Snäll mot magen.

Butternut – Blekorange och päronformad. God i mat som soppa. Innehåller sockeralkoholer som magen kan reagera på så ät max 50 g per tillfälle.

Ta tillvara pumpakärnorna när du lagar mat på pumpa. Skölj väl i en sil så att allt pumpakött försvinner. Sätt ugnen på 175°. Lägg kärnorna på en bakplåtpappersklädd plåt. Ringla över lite olja och salt. Rosta i mitten av ugnen i 20-30 minuter, tills de fått fin färg.

Vegetarian och IBS? Ät så här

Pumpor kan vara lite bökiga att skala, men om du istället rostar dem i ugn med skalet kvar så går det lätt att gröpa ut köttet. Rostningen gör också att pumpasmaken koncentreras.

Här bjuder jag på ett fantastiskt gott recept på pumpasoppa. För den som vill äta helt vegetariskt kan man utesluta räkorna, smaka då istället av soppan med några droppar limejuice.

4 personer

Ingredienser

  • 1 ½ kg pumpa, t ex hokkaido eller halloweenpumpa
  • 500 g frysta räkor med skal
  • 1 burk kokosmjölk (400 ml) 3-4 dl vatten
  • 1 tsk torkad, malen ingefära ½ krm cayennepeppar
  • 1 lime (skal och saft)
  • ca 1 ½ dl laktosfri turkisk yoghurt eventuellt lite färsk koriander till garnering salt och peppar

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram och tina räkorna. Dela pumpan och kärna ur den. Lägg bitarna med skalsidan nedåt på en bakpappersklädd plåt. Tillaga pumpan i ugnen 30-40 minuter tills den känns mjuk rakt igenom. Ta ut, låt svalna något och gröp ut köttet (använder du pumpa av sorten Hokkaido behöver du inte gröpa ut pumpaköttet, den sorten har så tunt skal att det går bra att äta). Lägg pumpaköttet i en kastrull. Häll på kokosmjölk och vatten. Krydda med ingefära och cayennepeppar. Mixa slätt med svavmixer. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med mer vatten om det behövs. Skala räkorna och blanda dem med finrivet skal av ½ lime och 1 msk färskpressad limesaft.

Häll upp soppan och toppa med en klick yoghurt och limemarinerade räkor. Garnera eventuellt med lite koriander.

Skön helg!

Sofia

Fler recept på härliga maträtter med pumpa hittar du här