Bild: Pixabay, press.

”Jag gick UPP i vikt av Mosley-dieten!”

Hillevi Wahl saknar sina äggmackor med kaviar

Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl testade den nya tuffa trenddieten – det gick inte som hon hade tänkt sig.

Publicerad 2016-12-22 | Hillevi Wahl

Man ska inte totalsåga något som man inte har testat själv. Lite efter den devisen lever jag. För det är så lätt att tvärsäkert göra tummen ner för en ny så kallad succédiet som går ut på att bara äta 800 kalorier om dagen. Eller hur? Samtidigt ser jag hur mina vettiga sjukvårdskunniga journalistkollegor skriver om Michael Mosleys 8-veckors-blodsockerdiet – då kan den väl inte vara helt värdelös. Eller? Eftersom jag ständigt använder mig själv som testpatrull i allmänhetens tjänst - så kände jag att det var läge att provköra även den här hyllade dieten.

Först läste jag hela boken. Det ska man göra, säger författaren Michael Mosley. Den verkade förvånansvärt vettig. Mycket protein, det skulle vara gott. Och det var viktigt att träna och meditera varje dag. För att träning är bra för kroppen och hjärnan och för att meditation hjälper till att minska stress. Som de flesta av oss vet, så äter vi mer och sämre när vi stressar. Alltså. Det såg bra ut. På pappret. Men i verkligheten? Funkar dieten i verkligheten? Det ska jag snart berätta. Häng med. Här är min vecka i snabbfart:

DAG 1

Kör en äggröra med lax till frukost. Jättegott och jag blir mätt långt in på dagen. Testar hummusost till lunch. Inte sådär jättegott eller mättande. Men det funkar. Kycklingsallad på kvällen. Gott. Jag är fortfarande förvånansvärt mätt. Kör mitt träningspass enligt boken: 10 situps, 10 armhävningar, 10 curls, 10 benböj och 20 sekunder i planka. Minst 10 000 steg om dagen ska man komma upp i. Jag är en bra bit över. Det här går ju riktigt bra. Somnar mätt. Så viktigt för mig. Jag kan inte sova om jag är hungrig.

DAG 2

Nu blir det lite krångligare. Vi ska till Oslo, jag och 11-åringen, inplanerat sedan länge. Och inte sjutton kan man ta en paus i livet för en diets skull. Så jag kör på. Den måste ju funka i verkligheten, det har jag redan slagit fast. Käkar samma äggröra med lax på morgonen. Till lunch har SJ en helt okej kycklinglåda. Det blir värre på kvällen när vi kommer fram till Oslo. Vi letar i evigheter efter ett ställe som har en sallad som ska funka med konceptet. Till slut blir det McDonalds kycklingsallad. Jag blir inte mätt. Det var typ bara två bitar kyckling i hela burken. Köper ägg och kokar på rummet. Trist, men jag är i alla fall inte hungrig. Bara fullständigt uttråkad i magen.

DAG 3

Börjar dagen med två kokta ägg. TRÅKIGT. Jag saknar mina äggmackor med kaviar.

”Mamma varför får du inte äta bröd?” säger 11-åringen.
”Det får jag visst. Jag är 51 år och får äta vad jag vill!”, säger jag sturskt.
”Men varför gör du inte det då?”
Bra fråga.
”Jag testar en grej”, säger jag.
”Stackars dig”, säger han.
Ja. Lite så känns det. Speciellt när vi har gått 24000 steg genom Oslo och jag känner mig svimfärdig. Kolhydratbrist, bombis. 11-åringen gör en ostmacka till mig. Jag älskar den ungen.

DAG 4

Gårdagens ostmacka kanske är lite utanför protokollet. Men något måste man väl ha för att man ligger 14000 steg över protokollet? Nåja. Jag käkar mina ägg till frukost. Till lunch beställer jag en kyckling-och-avokadosallad på en pizzeria. Den kostar två hundra spänn! Två hundra ballonger för en sallad! Norrmännen är inte kloka. Men jag ligger i plankan, gör mina armhävningar, benböj och curls och går mina steg. Och muttrar ilsket. Humöret är inte på topp, så mycket kan jag säga.

DAG 5

Vi kommer hem från Oslo och åttaåringen har bakat pepparkakor som välkommen-hem-present. Jag tvekar. Men sedan tänker jag att det är ju löjligt. En pepparkaka måste man ju få ta. Det är ju ren och skär kärlek. Jag tar den största tomten jag hittar. Alla är nöjda. Jag också. I övrigt är det äggröra och kyckling med grönsaker som gäller. Jag orkar inte hålla på med recepten längre. Inget kommer i alla fall bli lika gott som ostmackor eller äggmackor med kaviar.

DAG 6

Två dagar kvar. Två dagar kvar. Två dagar kvar. Det är allt som händer i mitt huvud just nu. Och ibland skriker den: ”DET MÅSTE FINNAS ROLIGARE SÄTT ATT GÅ NER I VIKT!”. Klart det finns. Men nu testar vi den här. Såja, lugn och fin. Vet ni hur man tröstar en vegetarian förresten? ”Soja, soja, inge fära”.

DAG 7

Jag försöker att se till att ha fullt upp. För att slippa tänka på all god mat jag inte ska äta. Börjar dagen med att springa en runda. Gör mina gymnastikövningar på golvet medan hunden slickar mig i ansiktet. Hon tror nog att jag behöver akut hjälp. Det kan vara så. Eller också tycker hon att jag luktar illa. Det kan vara så också. Magen är lite i olag. Trots att jag har ätit mycket grönsaker för just den sakens skull. Mediterar. Det är nästan det bästa på hela dieten. Att faktiskt boka in tid för vila och eftertanke. Det ska jag i alla fall fortsätta med, tänker jag. På kvällen firar jag att det är sista kvällen med Mosley - med en soppa. En trist soppa. I morgon får jag mitt liv tillbaka. Underbart. Herregud vad jag längtar. I morgon får jag veta om den här tristessen verkligen funkar. Har jag gått ner i vikt? Det berättas ju om en kille som gick ner 8 kilo på en vecka i boken. Åtta pannor! Den killen vägde visserligen drygt 130 kilo när han började. Det gör inte jag. Men några kilos avdrag borde jag ha fått för allt slit. Det är inte mer än rätt.

MORGONEN EFTER. WTF!

Jag har gått upp i vikt! Hur är det möjligt?! Vilket taskmörtdiet! Lur och bluff och båg. Jag känner mig kränkt. Dragen vid näsan. Lurad. Blåst. Förolämpad. Sårad. Förnedrad. Förorättad. Stött. Skymfad. Vanärad. Förbannad. Hungrig. Vågen stod på 62,8 när jag började. Nu väger jag 62,9.
”Ge mig en ägg-och-kaviar-macka! Nej två!”, ropar jag inåt köket.
”Jag trodde aldrig du skulle fråga”, skrattar min man.
När jag kommer ut i vardagsrummet har hunden tuggat sig igenom halva boken. Hon ser mycket nöjd ut. Den jycken har förstått vad man ska ha boken till. Smart hund.

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”