Jospehine: Så gick jag ner 32 kilo på ett halvår Bild: Josephine

Josephine: Så gick jag ner 32 kilo på ett halvår

Josephine Wiklander, 25 år, från Växjö har på kort tid gjort en fantastisk hälsoresa – i dag känner hon sig starkare och friskare än någonsin. Vardagspuls Hillevi Wahl har intervjuat henne om hur det gick till.

Publicerad 2017-01-30 | Hillevi Wahl

Hej Josephine, vem är du?
– Jag heter Josephine Wiklander, är 25 år och arbetar på förskola som barnskötare. Jag bor i Växjö tillsammans med min sambo och två barn, samt bonusson. 

Du lade upp bilder i en löpargrupp på facebook, där det syns tydligt att du har gjort en fantastisk hälsoresa. Berätta, hur mådde du innan?
– Innan jag började min resa, så var jag nedstämd och hade dåligt självförtroende. Jag hade dåligt med energi, var orkeslös och hade väldigt dålig kondition.

Vad var det som fick dig att göra livsstilsförändringen?
– När jag ställde mig på vågen och visade tresiffrigt fick jag mig en tankeställare. Jag kände så starkt att ”det här är inte okej!”. 

Kan du i dag se vad det är som fick dig att gå upp i vikt?
– Det är svårt att svara på, men framför allt fel mat och för dåligt med rörelse. Vi åt mycket snabbmat och lagade inte maten ifrån grunden.

Hur gjorde du med kosten?
– Jag började läsa Sabina Dufbergs böcker, bland annat ”Tänk om, tänk rätt!”. Tack vare henne fick jag inspiration till att göra förändringar. Jag plockade bort allt socker, för kroppen behövde rensas. Jag valde bort pasta, ris och vitt mjöl samt godis och snacks. Efter en tid så kunde jag vänja in kroppen med lite utav allt, men inte varje dag.

När kunde du börja springa?
– Min kondition var jättedålig, så jag började med promenader i elljusspåret. Sedan ökade jag, lite i taget, både på tempot och längden på sträckan. Jag joggade upp för backarna, i korta intervaller. Först sprang jag bara några meter upp för de tuffaste backarna men det gav verkligen resultat.
– När jag orkade mer och mer, så gick jag över till att jogga hela rundan. Jag började i augusti 2016 och i dag springer jag milen några gånger i veckan.

Vad har varit svårast?
– Det svåraste under min resa har varit att unna sig av till exempel godsaker ibland utan att få dåligt samvete. Jag försöker hålla mig till lördagar, men unnar man sig inget så blir livet tråkigt.

Hur har dina barn reagerat på den nya maten?
– De är tre och fem år gamla och har inte reagerat så särskilt mycket. De är öppna för att lära sig äta nya saker och äter helt enkelt det som huset bjuder på. De får självklart vara med och bestämma att vi ska äta till exempel hamburgare. Men då bakar vi eget bröd och gör egna burgare.

Vad säger din familj om din stora förändring?
– Barnen säger inte så mycket. Men sambon ser stor skillnad.

Hur mår du i dag?
– Jag är mycket piggare och gladare. I dag har jag mycket bättre självförtroende. Nu vill jag till exempel mer än gärna vara med på bilder tillsammans med mina barn. Tidigare fanns det knappt några bilder på mig, för jag tyckte jag var så stor. Men nu finns massa härliga bilder på mig – och vänner kommenterar ofta att jag är fin. Det gör mig glad.

Hur lång tid har förändringen tagit?
– Jag började i augusti 2016 och har i skrivande stund gått ner 32 kilo på egen hand sedan dess. Jag har min sambo att tacka för att det har varit möjligt - utan honom hade det aldrig gått. Han låter mig gå och träna tre gånger i veckan.

Har du något roligt mål 2017?
– Under 2017 tänkte jag springa Växjöloppet och Tjejmilen. jag tror det är viktigt att ha mål, så att man har något att sträva efter.

Om någon därute läser det här och mår som du, när det var som sämst – vad skulle du vilja säga till dem då?
– Mina bästa tips och råd är att börja byta ut små saker i taget annars ledsnar man nog snabbt.

  • Ta cykeln eller gå till jobbet om du har behagligt avstånd.
  • Planera nästkommande vecka, vilka dagar ska jag träna och vad?
  • Planera in maten för veckan som kommer, våga testa nya recept!
  • Ha små delmål på vägen, och belöna dig själv när du uppnår dem. Till exempel med nya kläder eller en fin träningsklocka.

Stort och varmt tack till dig Josephine, för att du delade med dig av din resa och dina bästa tips. Väldigt inspirerande!

OM JOSEPHINE

Namn: Josephine Wiklander.

Ålder: 25 år.

Gör: Barnskötare.

Familj: Sambo och två barn som är 3 och 5 år, samt bonusson. 

Bor: I Växjö.

Instagram: wjosephine