Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin ger råd om hur man håller sams under julen. Från Vardagspuls den 16 december.

Louise Hallin: ”Det är en superladdad helg”

Psykoterapeuten hjälper dig med julfriden

Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin svarar på tittarnas frågor och ger råd om hur man håller sams under julen.

Publicerad 2015-12-16 | Vardagspuls

Frank: Alkohol är ju en sak som kan göra att konflikter uppstår lättare, hur hanterar man det?

Louise Hallin, psykoterapeut: Nej inte om det inte är ett stort missbruk. Men alkohol är som ett förstoringsglas på relationer, konflikter och egentligen på allting i livet så om man har mkt problem o konflikter och dricker så blir det mesta sämre. I kombination med att alla normala trösklar och hämningar sänks av alkohol så hjälper det sällan hur väluppfostrad man än är.

17:46, 16 December 2015

Unilla: Måste man fira jul med hela släkten?

Louise Hallin, psykoterapeut: Nej.
Inte om du inte vill. Planera innan , dela upp på fler tillfällen och kombinera människor som fungerar eller sök upp ngt firande på stan för hemlösa eller flyktingar eller ngt som inte handlar om det privata utan istället en större grupp. En vänjul är inte heller så pjåkigt.

17:48, 16 December 2015

Vardagspuls: Måste man fira jul med hela släkten? Läs mer om vad Vardagspuls psykoterapeut tycker om det här: http://www.vardagspuls.se/kropp--halsa/maste-man-fira-jul-med-slakten/

17:54, 16 December 2015

tom: Varför bråkar vi på jul?

Louise Hallin, psykoterapeut: För att det är en så superladdad helg som följer oss alla sen barnsben och många förväntningar vilar i den gamla världen med de gamla värderingarna. Det är lite svårt att se ibland att alla små barnen blivit stora, gift sig och fått egna barn. Man kan fortfarande bli tilltalad som liten tex av ngn gammal moster vilket ju kan kännas lite konstigt.
Spänningar uppstår lätt och irritation kan bli tydligt osv osv. Kanske vore det inte så dumt att försöka ändra sina traditioner lite efter hand och i de flesta familjer tror jag nog att livet gör att det blir så.

17:56, 16 December 2015

Richard: Vad är de bästa sätten att undvika konflikter under julen tycker du?

Louise Hallin, psykoterapeut: Träffa inte personer som man har en pågående konflikt med eller lös det innan man ses, planera julen med den viktigaste personen innan ni möter alla och gör en plan och tänk ut vad ni vill ska hända. Lyssna på andra deltagare och var öppen för förändringsönskemål från andra

17:59, 16 December 2015

Anita: Julen är barnens högtid då ska det vara fritt från alkohol, det hör inte ihop. Trevlig fortsatt Onsdag kväll.

18:08, 16 December 2015

Lotta: Jag brukar fråga föräldrar som säger att de bjuder sina barn (under 18) på alkohol om de även lånar ut bilen till dem. Märkligt men INGEN gör det...

18:08, 16 December 2015

Emma : Jag är 20 år nu och Under mina tonår så var de det barn som inte fick dricka alkohol för sina föräldrar som drack tidigast & mest av alla & blev fullast av alla!

18:12, 16 December 2015

Namn: Hur tycker du man ska göra när man har skilda föräldrar och ska fira jul? Ska man köra vartannat år eller ha två julaftnar? Vem ska få den riktiga julafton?

Louise Hallin, psykoterapeut: Om dina föräldrar är sams och uppför sig anständigt mot varandra så kan ni träffas före julafton och ta en kaffe och då kan du berätta vad du vill helt ärligt. Dina önskemål är viktiga och de måste förstå att om barn väljer en förälder så är det egentligen så att om de kunde skulle de dela sig på två för att vara hos båda och det är stressigt nog att känna så. Jag anser att inga barn ska behöva vara på flera olika ställen på en enda dag, då är det bättre att växla år från år. Men de större barnen ska få välja mer själva.

18:15, 16 December 2015

Ellen: Hur ska jag ta ställning till min svärmor på jul? Vi kommer inte överens alls tyvärr... och hon lägger alltid till komentarer som hon vet gör mig upprörd! Även spänningen mellan oss påverkar de andra i familjen... är rädd att förstöra julen för alla andra. Vad jag än gör har hon negativa svar på..Jag duger inte för henne...

Louise Hallin, psykoterapeut: Det är ju en relation som inte fungerar så det ska du absolut inte genomföra. Du kan ju redan nu se att detta kommer att resultera i spänningar och ledsenhet. Gör inte detta. Tala med din man , om svärmor är ensam kan han åka till farmor med barnen och gåvor, kanske äta jullunch och på ett ostressat och respektfullt sätt sitta ner och umgås på riktigt för att sen fortsätta firandet i den egna familjen och kanske med andra inblandade där konfliktnivån är lägre.

18:22, 16 December 2015

Cecilia: Hur gör man när man är bor med en partner som inte gillar jul och jag som älskar hela december? Han har inga traditioner med jul och jag har bara härliga minnen. VI har förhållanden sedan innan och nästan vuxna barn. Jag har backat mycket med allt som jul innebär men han tycker ändå det är för mycket. Vill inte alls vara med på det. Hur ska jag göra? Vi är i 40 års åldern och jag funderar på att nästa år kanske vi ska vara på skilda håll. Är det tokigt? Han vill inte men vill heller inte vara med på jultåget.

Louise Hallin, psykoterapeut: Vilken strålande ide! Kör hela programmet med människor som tycker som du om julen och njut av detta , uppmuntra din man att hitta sitt sätt och om han plötsligt får lust att titta in så är han välkommen.
Ingen skuld,anklagelser,pikar eller aggressivitet. Det är bara en kväll på ett helt år!

18:24, 16 December 2015

Anni: Zinat Pirzadeh är helt underbar som människa och en härlig humor. Kul att hon lagar mat i dag.

18:25, 16 December 2015

Lisbeth: Hej hej Är det konstigt om man inte vill fira jul med sin/fam och min mans fam Jag vill helst bara fira med min man och våra katter hemma Med vänlig hälsning, Lisbeth

Louise Hallin, psykoterapeut: Konstigt eller inte så gör det ni vill för att må bra om det fungerar med gamla föräldrar osv. Var bara noga med att på ett respektfullt sätt meddela de personer som ev har förväntningar på att ni ska delta i god tid så att de kan få ställa sina frågor och visa sina känslor inför förändringen

18:27, 16 December 2015

Snäll faster!!: Hej Louise! Måste säga att jag reagerade oerhört på hur "en gammal faster" målades upp, gång efter annan!!! Kan vi inte se varandra som en tillgång över generationerna, inte som något katten släpat in?! Är verkligen mån om glädje och att alla ska må bra och skratta! Besviken!

Louise Hallin, psykoterapeut: Jag förstår, en gammal faster var en hänsyftning till det en av enkätpersonerna kommenterade i intervjun innan. Jag hoppas att du också lade märke till att jag var noga med att ge fastern en ordentlig uppvärdering och att folk skulle behandla henne respektfullt även om man inte skulle träffas.
Världen är full av snälla fastrar o mostrar, tack för din kommentar.

18:30, 16 December 2015

Inger i Kalmar: Det är inte bara de äldre släktingarna som "irriterar" yngre vid jul. Ofta blir syskon (som kanske dricker) lite alltför ärliga! "Hördu, ska du verkligen äta det där?!" och pikar för övervikt. Eller har synpunkter på sina syskons barn, dåliga uppfostran osv. Kommer gärna med pikar och antydanden som förgiftar en stämning som värdarna försökt skapa. De gamla är oftast enbart tacksamma att ens får vara med. Pikar, elakheter och oförskämdheter kommer oftast från syskon eller från partnerns syskon. Och de som blivit utsatta för detta tidigare jular kommer till julmiddagen mycket nervösa och spända. De bara väntar på "första attacken"! Och sen är det i gång! Det behövs inte ens sprit för att trigga mobbare vid julmiddagarna. Och när släktingar ska bo kvar i kanske tre dar...Puh! Då kommer synpunkter om hur man städat, hur man inreder, hur man INTE gjort, och "vi brukar göra såhär", osv. Utan att tänka sig för. Bara vräker ur sig den ena elakheten efter den andra. Och värdarna blir ledsna och trötta. "Här har man ansträngt sig och VAD får man för det?!!" Efter ständiga bråk i mitt föräldrahem gjorde jag valet att avstå jul med familjen! Jag är ensam vid jul. Äter det jag vill, pyntar som jag vill, ser vilka TV-program som jag vill.och jag går ut och promenerar om jag vill.NU MÅR JAG MYCKET BÄTTRE även om jag är singel. Och det är ju bara en helg! En helg som är laddad, och efter några dar är det vardag igen.

18:31, 16 December 2015

Sonja: hej mina 4 nu vuxna barn fick prova alkohol hemma en tar aldrig nånting o 3 är väldigt måttliga vi säger alltid att vi har lika roligt utan tack för ett bra program

18:33, 16 December 2015

Anna: Svärmor tvingar oss att öppna deras julklappar på julafton när vi inte firar med dem, fast jag är mer för att öppna dem när vi ses med dem annan dag vid jul! Tycker de är trevligare att öppna med dem man ses med! Hur ska jag göra?

Louise Hallin, psykoterapeut: Hej, skulle det kunna vara så att din svärmor är riktigt orolig över att du inte ska tycka om det som hon ger dig och din man? Hon kanske vill bespara dig att riskera att tappa ansiktet framför dem om du inte skulle vara nöjd med presenten.
Och tvinga dig kan väl ingen människa göra eller hur. Till sist fråga henne hur hon tänker om du fortfarande är påverkad av fråfan.

18:35, 16 December 2015

Helena: Hej, har två killar, 7 och 9 (snart 10) som bråkar väldigt mycket, om det mesta. Känns som om de konkurrerar om allt (tid, saker mm). Att vara hemma i jul tre veckor känns utmanande. Hur minskar vi bråket mellan bröderna när vi alla är hemma och riskerar att "gå på varandra" i familjen, ska vara hemma hela julen

Louise Hallin, psykoterapeut: Dela på dem ofta och mycket. Låt dem hälsa på andra familjer och släktingar med ngr dagars mellanrum. Erbjud er att ta andras barn också för då har man betydligt färre konflikter när man har många i huset.

18:38, 16 December 2015

Farmor: Menade du verkligen att den skilda kvinnan med sämre ekonomi skulle sätta sig och diskutera med barnen hur de skulle ha i jul, julklappar eller inte?? Det är väl ändå de vuxnas sak att lösa det.? Ska barnen känna skuld för att de vuxna skilt sig? Ska barnene ta beslut att backa?

Louise Hallin, psykoterapeut: Allt beror på hur gamla barnen är. Ja det är väldigt ofta en bra lösning att på ett lugnt och bra sätt och tillsammans pratar om den nya verklighet som uppstått. Man kan ha betydligt mindre pengar men ändå göra bra saker och hitta ett visst utrymme runt pengarna.

18:40, 16 December 2015

Sandra: Hej Anna du bestämmer själv när du ska öppna svärmors julklappar. Det ska inte hon lägga sig i tycker jag ;) God jul Anna från Sandra i Stockholm

18:48, 16 December 2015

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”