En ny studie visar att te, kaffe och vin är bra för människans tarmflora Bild: Pixabay

Kaffe, te och vin för en gladare tarmflora

Ny studie på 1100 personer i Holland

Grattis alla kaffe- och teälskare! En ny studie visar att kaffe, te och rött vin kan ge dig en bättre maghälsa. Anledningen? Den bakteriella mångfalden i tarmen ökar.

Publicerad 2016-11-03 | Vardagspuls

Allt du äter och dricker påverkar dina tarmbakterier och därmed din hälsa. Så även en kopp rykande kaffe, te eller ett glas vin och det till det bättre enligt några forskare vid universitetet Groningen i Nederländerna.

Kost och läkemedel påverkar tarmfloran

I en stor studie, som publicerats i Science, lät forskarna kartlägga alla bakterie-DNA för att få detaljerad information om människans bakterietyper.

Genom att ta avföringsprover på 1100 individer kunde forskarna analysera de så kallade mikroberna, bakterier och svampar, som finns i människans tarm och fann att den bakteriella mångfalden ökade hos de som drack kaffe, te och vin.

Forskarna kunde också se att de som regelbundet åt yoghurt och filmjölk hade en större mångfald av goda tarmbakterier.

Sammanlagt lyckades forskarna identifiera 126 olika faktorer som kan kopplas samman med förändringar i den bakteriella mångfalden, däribland faktorer som kost, läkemedel, droger och rökning.

Av studien framgår det inte hur mycket kaffe, te och rött vin personerna i studien drack. Som vanligt är det måttliga mängder som gäller för att de goda effekterna ska uppnås.

Källa: New Hope, Network.

Välj den här färgen på teet om du vill bränna fett

Smarrigt kardemummakaffe

Caffe Latte, ett glas

Barista cappuccino

Chai med skummad mjölk

Fler recept med kaffe hittar du här