kaffe Bild: Johnér

Dina kaffevanor avslöjar din personlighet

Se efter själv om det stämmer

Enligt en ny studie påverkas våra kaffevanor av vår personlighet. Stämmer resultatet på dig?

Publicerad 2016-02-23 | Vardagspuls

Säg mig hur du dricker ditt kaffe och jag ska säga dig vem du är. Inte riktigt, men enligt en färsk studie säger människors kaffevanor mer än du tror om deras personlighet.
I studien som genomfördes vid universitetet i Innsbruck, Österrike tittade forskare på 500 personers favoritmaträtter och -drycker. Sedan gjordes fyra olika personlighetstest på deltagarna i studien. Smakpreferenserna rangordnades och samkördes med personlighetstesterna för att se om det fanns några samband. Det gjorde det.

Svart eller med mjölk?

Ett intressant mönster uppenbarade sig. De personer som hade asociala drag i sin personlighet visade sig föredra starka och bittra smaker, som till exempel kaffe, öl, tonic och rädisor, enligt ScienceDirect. Det fanns till och med ett visst samband mellan psykopatiska drag och att uppskatta bittra smaker.
De kaffedrickare som vill ha mjölk eller socker i kaffet – och som inte alls gillade bittra smaker – visade sig däremot i större utsträckning vara vänliga, medkännande och samarbetsvilliga personer.

Kulturella skillnader

Att det kan finnas kopplingar mellan smakpreferenser och personligheter är långt ifrån ett nytt forskningsområde. Tidigare stuider har visat på att de som ogillar bittra smaker oftare är känslosamma individer och att unga extroverta reagerar mindre på syrliga smaker, som citron.
Studiens resultat bör dock tas med en nypa salt eftersom smakpreferenser också påverkas av den omgivande kulturen och tidigare erfarenheter hos personerna som deltar i den. Forskarna lade också märke till att åsikterna gick isär om vilken mat som var bitter. Så att du dricker ditt kaffe svart behöver nödvändigtvis inte betyda att du är en psykopat...

Vad tror du, kan våra smakpreferenser säga något om vår personlighetstyp? Stämmer forskarnas resultat in på dig? Hör av dig till oss och berätta!

Källor: ScienceDirect, Expressen