Bild: Johnér, Privat

Karin drabbades av folksjukdomen sömnapné

"Jag höll på att somna vid ratten när jag körde"

I flera år led Karin Söderberg av enorm trötthet på dagarna. Men det skulle dröja ett bra tag innan hon förstod vad det var hon drabbats av. Sömnapné – en sjukdom som gör att man slutar andas i sömnen och som kan leda till allvarliga följdsjukdomar.

Publicerad 2016-09-19 | Erika Sjöö

– Jag märkte att jag var jättetrött på dagarna, särskilt efter lunch. Vid ett tillfälle var jag nära att somna vid ratten och köra av vägen. Då stannade jag till vid en rastplats och slocknade på en sekund, säger 75-åriga Karin Söderberg från Tullinge.

Vänner fick henne att söka vård

Att den trötthet som gjorde att Karin ofta i somnade i fåtöljen där hemma skulle bero på en sjukdom hade hon inte en tanke på. Hennes man lade visserligen märke till att hon snarkade mycket på natten men inte heller han tänkte att det skulle röra sig om någon sjukdom.

Det var först efter ett besök i några vänners sommarstuga som Karin bestämde sig för att söka vård.

– En av mina vänner där sa att han hört att jag hade andningsuppehåll i sömnen och att jag borde gå och kolla upp det där, berättar Karin Söderberg.

"Jag har fått ett nytt liv”

Efter sitt första besök vid ett sömnlabb kunde man konstatera med en gång att Karin hade obstruktiv sömnapné. Som mest hade hon 65 andningsuppehåll i sömnen varje natt.

– Då hade jag förmodligen haft sjukdomen i flera år, säger Karin.

Med sig hem fick Karin en CPAP-maskin som hjälper till att hålla andningsvägarna öppna under sömn.

– Det tog bara en vecka innan jag vande mig vid att sova med utrustningen. Jag mår mycket bättre nu och är aldrig trött på dagarna längre. Jag har fått ett nytt liv och känner mig mer motiverad att göra saker, säger Karin.

Dessvärre blev Karin även diagnostiserad med förmaksflimmer – troligen som en följd av sömnapnén.

Viktigt sprida kunskapen om sömnapné

I dag lever Karin Söderberg ett aktivt liv. Hon promenerar flera gånger i veckan, spelar golf och är engagerad i Apnéföreningen Syd dit människor som på ett eller annat sätt har kopplingar till sömnapné kan vända sig.

– Vi anordnar medlemsmöten där vi bjuder in föreläsare som till exempel forskare och läkare. Vi träffar också politiker för att påverka vården. För oss är det viktigt att sprida kunskap så att folk ska slippa gå omkring och ha den här sjukdomen. Våra medlemmar upplever att det finns en stor okunskap om sömnapné bland husläkare, säger Karin Söderberg.

Läkaren: Bra mat och motion bästa medicinen 

Sömnapné innebär att en person har tillfälliga andningsuppehåll i sömnen. Det kan handla om allt från några sekunder till över en minut. Andningsstörningen beror på avslappning i muskulaturen i de övre luftvägarna. Musklerna faller ihop och tungan åker bakåt vilket medför att lufströmmen täpps till. I samband med andningsuppehållen sjunker syrehalten i blodet.

– Majoriteten av de som har sömnapné märker själva inte av sina problem. Oftast är det en partner som sover bredvid som märker att andningen är konstig. Sedan finns det de som vaknar upp mitt i natten med kvävningskänsla och förstår att någonting är fel. Sömnapné är ofta förenad med snarkning men det behöver inte alltid vara så. För personer som lever ensamma kan det vara extra svårt att upptäcka sömnapnén, säger Faris Al-Khalili ( till vänster i bilden ovan), specialist i kardiologi vid Stockholm Heart Center.

Sömnapné kan orsaka bilolyckor

Personer som är drabbade av sömnapné har ofta besvär med huvudvärk, muntorrhet på morgonen och trötthet dagtid. Många känner ett stort behov av att sova under dagen och går kanske undan på jobbet för att ta sig en tupplur eller rent av somnar på skrivbordet.

– De kopplar inte sina besvär till att det är någonting som händer på natten som orsakar deras symtom, säger Faris Al-Khalili.

Sömnapné klassas som en dold folksjukdom och kan leda till andra sjukdomar och i värsta fall till döden.

– Många förstår inte att det här är allvarligt. Det finns mycket som talar för att sömnapné ökar risker för hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck, stroke, diabetes och depression. Sömnapné är en bidragande orsak till arbetsplatsolyckor, bilolyckor och att äktenskap kraschar, säger Faris Al-Khalili.

Sömnapné drabbar både män och kvinnor

De flesta som drabbas av sömnapné är män. Den typiske patienten är en överviktig man som passerat 40-strecket och har ett BMI över 25. Andra riskfaktorer, utöver övervikt, är alkohol som dricks sent på kvällen eftersom den kan bidra till att muskulaturen blir extra avslappnad. Även rökning och sömntabletter kan påverka luftvägarna negativt menar Faris Al-Khalili.

Även kvinnor kan drabbas av sömnapné.

– Särskilt efter klimakteriet ökar risken, något som kan bero på ökad vikt och förändringar i halsmuskulaturen. Mycket talar för att betydligt fler kvinnor är underdiagnostiserade, det vill säga, det finns ett stort mörkertal. Hos kvinnor som har sömnapné är det inte lika vanligt med snarkning som hos män. Jag upplever att många kvinnor som snarkar drar sig för att söka vård eftersom de skäms. Dessutom finns det en föreställning hos många kvinnor att sömnapné inte är en kvinnosjukdom, säger Faris Al-Khalili.

Hos kvinnor med sömnapné är också det vanligare att man har ett ökat behov av att gå på toaletten för att kissa eftersom apnén har en viss effekt på urinblåsan. Även depression tycks vara vanligare hos kvinnor med sömnapné.

Viktnedgång bästa behandlingen

Det finns inget läkemedel som hjälper mot sömnapné. Den som är drabbad måste i första taget göra en livsstilsförändring. Det handlar oftast om att försöka gå ner i vikt eller sluta röka, dricka mindre alkohol och stressa mindre.

– Träning och bra kost hjälper i allra högsta grad till att bli av med besvären. Bättre matvanor leder till att man går ner i vikt vilket i sin tur förbättrar muskulaturen och därmed sömnen. När det gäller träning spelar det ingen roll vilken form det är. Det handlar om att hitta någonting som man tycker är kul. För många blir det en aha-upplevelse när man blir fri från sin sömnapné, säger Faris Al-Khalili.

Hit kan du vända dig

Övrig fakta om sömnapné

 • För att sjukdomen ska klassas som signifikant andningsstörning, det vill säga obstruktiv sömnapné, ska den drabbade ha minst fem andningsuppehåll per timme där varje uppehåll varar i minst tio sekunder.
 • Att unga människor drabbas av sömnapné är ovanligt men förekommer. Särskilt vanligt är det bland överviktiga och de som har problem med stora halsmandlar, svalg och näspolyper.
 • När livsstilsförändring inte hjälper finns det möjlighet att få behandling på annat sätt. Via en sömnklinik kan man låna hem en CPAP-maskin eller en antiapnéskena (snarkskena).

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”