skavsår knep slippa Bild: Nyhetsbyrån TT

4 tips för att slippa fotplågan

Tänk att något så litet kan göra så ont!
Här är de bästa tipsen för att slippa skavsår i sommar. 

Publicerad 2015-06-16 | Senast ändrad 2017-06-15 | Vardagspuls

Du är ute och springer på ditt livs runda. Fåglarna kvittrar, vinden föser dig tjänstvilligt framåt och du flyger fram på stigen. Då slår det till, som en blixt från en klar himmel, sadistiskt riktad mot din häl. Skavsåret. Och när det väl är där är det bara att yla mot de ondskefulla krafter som vill hejda dig från att nå ditt personbästa. Blodsutgjutelse, smärta och undergång.

Här är 4 knep som gör att du slipper det där förhatliga skavsåret.

1. Drick

Visste du att vätskebrist påverkar risken att få skavsår? Håll en bra vätskebalans, för när kroppen inte kan svettas som den ska så bildar svetten kristaller på din hud som bidrar till ökad friktion.

2. Välj rätt

Passformen på dina skor gör hela skillnaden. För trånga eller för stora skor kommer garanterat att sarga dem under löprundan.

3. För-plåstra

Splitternya skor? Bara tagit några varv i skobutiken? Ta det säkra före det osäkra och spring in dem med breda plåsterlappar på hälarna och kirurgtejp-lindade tår. Då anpassar du dem till dina fötter utan skavsårsrisk.

4. Talka

Håll fötterna fräscha och torra genom skor och sportsockor som andas, och talkpuder som du köper i sportbutiken.

När skadan väl är skedd...

Håll sår rena för att förhindra infektioner och snabba på läkningsprocessen. Tvättar gör du bäst med tvål och vatten. Fått blåsor? Försök inte vara en hemmaversion av Dr House och operera själv. Om blåsan är jobbigt stor och gör ont kan du göra ett litet hål i kanten av blåsan med en steriliserad nål. Var försiktig och rengör den noga under rinnande vatten efter. Håll fötterna borta från skor och varma strumpor så gott det går.

Källa: Thewalkingsite.com