WHO kött cancer Bild: Johnér

Forskare: Kött starkt bidragande till fetma

Nya rön utmanar synen på kost och övervikt

Köttkonsumtionen bidrar starkt till fetma, visar en ny studie. Forskarna bakom studien uppmanar nu att människor begränsar sin köttkonsumtion till 50-100 gram per dag.

Publicerad 2016-08-26 | Vardagspuls

Tappar du inte i vikt trots att du gör allt "rätt" och har dragit ner på kolhydraterna? Nu utmanar en ännu en ny studie den rådande synen på sambandet mellan kost och övervikt.

En grupp australiensiska forskare tror sig ha hittat en ny bov: köttet. Efter att ha jämfört kostvanor och fetma mellan 170 länder kunde man se att sockret bara stod för ungefär hälften av befolkningens övervikt – den andra stora bidragande orsaken var köttkonsumtionen. Ju mer kött vi äter, desto större problem med övervikt får vi, konstaterar forskarna.

Läs också: Det här innehåller köttalternativen

– Om man tittar på olika grupper och BMI så är veganer smalast. Sedan har vi vegetarianer och efter det flexitarianer, alltså de som äter vegetariskt ibland. Högst BMI hittar man hos de som är allätare, säger professor Maciej Henneberg, som ingår i forskargruppen, till Aftonbladet.

Energität näringskälla

Enligt Maciej Henneberg finns förklaringen i livsmedlet, kött är en väldigt näringstät näringskälla, men också i människans evolution. På stenåldern levde vi huvudsakligen av kött och andra animalier som gräshoppor, andra insekter och ägg.

Men för 10 000 år sedan började människan odla grödor. Då anpassade vi oss till att ta upp energi från kolhydrater istället. Bröd, potatis och andra livsmedel som det fanns gott om kunde vi snabbt tillgodogöra oss och överskottet hamnade i levern. Köttprotein, som blivit en bristvara, tog längre tid att bryta ned – och överskottet hamnade istället i kroppens fettreserver.

Läs också: WHO varnar för processat kött

I dag utgör det ett problem eftersom vi redan får tillräckligt med energi från kolhydratkällor och oljor medan köttet skapar ett överskott. Enligt forskarna orsakar detta en stor del av den fetma vi kan se i världen i dag. Forskarna rekommenderar därför att människor ska titta lika mycket på intaget av kött som på sockerintaget och att begränsa köttkonsumtionen till 50 till 100 gram per dag.