kram Bild: Johnér

Kramas för ett friskt hjärta

Stresshormonet sänks – lyckohormonet ökar

Det är inte bara mysigt utan även hälsosamt. Här är anledningarna till att kramas mer.

Publicerad 2016-01-21 | Senast ändrad 2018-01-19 | Vardagspuls

Forskningsresultaten är entydiga. När vi kramas frisätts ”myshormonet” oxytocin vilket i sin tur triggar lyckoämnet dopamin.
Och det drar igång kroppens bromssystem, det parasympatiska nervsystemet vilket både sänker hjärtfrekvensen, blodtrycket och produktionen av stresshormonet kortisol vilket boostar immunförsvaret. Det berättar hjärnforskaren Katarina Gospic.

Kramas länge

Det är alltså beröring som ger oss alla de goda egenskaperna. Men det gäller att kramas i minst 10 sekunder för att få ut så mycket som möjligt av de goda egenskaperna enligt hjärnforskaren.

Så förutom att du har lättare att sålla bort negativa känslor och tankar visar forskningen att oxytocin motverkar inflammationer, påskyndar läkningsprocesser och stimulerar näringsupptag. Det är helt enkelt något livsviktigt i längden.
– Vuxna kan överleva utan mänsklig närhet, men knappast leva, har läkaren och professorn Kerstin Uvnäs-Moberg sagt till nyhetsbyrån TT.

Enligt Kerstin Uvnäs Moberg är beröring lika viktig som mat. I sin bok Närhetens hormon skriver hon hur både barn och vuxna blir gladare och piggare av beröring och att vår tillit ökar och rädslan minskar av oxytocin-hormonet. Och det går lika bra att krama ett husdjur, och då har hundar visat sig vara bäst!

Så här måga gånger i veckan bör ni ha sex för en lycklig relation 

Kramar och beröring...

 1. Ökar ditt välbefinnande då oxytocin och dopamin frisätts.

 2. Sänker blodtrycket och minskar nivån av stresshormonet kortisol, vilket i sin tur minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar
 3. Stärker immunförsvaret

 4. Ökar tilliten och dämpar rädsla

 5. Gör oss mer benägna att interagera med andra

 6. Stärker relationen till personen du kramar

Kramens dag

• Grundades 1986 av amerikanen Kevin Zaborney.

• Syftet var att uppmuntra familj och vänner att kramas ofta. Dagen firas för att uppmärksamma kramars betydelse och för att vi ska få en chans att kramas lite extra.

 • Zaborney underströk dock själv att vissa personer inte känner sig bekväma med att kramas och gav rådet att i osäkra fall alltid ”fråga före kramandet”.

Källa: Nationalhuggingday.com

 Vett & etikett vid kramar

 • Det finns en grundregel; håll till vänster med huvudet. Det innebär höger kind, mot höger kind.
 • Det kan vara mycket personligt med beröring och kräver uppmärksamhet på hur det tas emot.
 • Alla uppskattar inte gesten och vill inte kramas. Tänk på att ”kramkulturen” i vissa länder är helt annorlunda än i Sverige. Även inom Sverige ser det olika ut hur gärna man kramar varandra. Stockholm sägs vara mest kramvänligt.
 • Om du är förkyld bör du avstå från att kramas.
 • Du ska alltid avstå kramandet i affärssammanhang.

 Källa: Vettochetikett.com

12 kramar om dagen

krama en hund

Den amerikanska familjeterapeuten Virginia Satir var övertygad om beröringens positiva effekter. Enligt henne behöver vi 4 kramar om dagen för att överleva – 8 kramar om dagen för att behålla den uppnådda nivån – och 12 kramar om dagen för att växa som människor.

Men för att alla de positiva egenskaperna behöver du kramas i minst 10 sekunder enligt hjärnforskaren Katarina Gospic. Och det går lika bra att krama ett husdjur!

Källa: TT, Katarina Gospic, hjärnforskare