Nu förbjuds kroppshetsande reklam i Londons tunnelbana Bild: Skärmdump Huffington Post

Kroppshetsande reklam förbjuds i London

"Kvinnor ska inte skämmas över sina kroppar"

Londons borgmästare tröttnade på reklam som förmedlar osunda kroppsideal och inför därför ett förbud mot kroppshetsande annonsering i stadens kollektivtrafik. – Ingen ska behöva känna sig pressad till att behöva se ut på ett visst sätt medan man åker tunnelbana, säger borgmästaren Sadiq Khan.

Publicerad 2016-06-20 | Vardagspuls

En av huvudfrågorna i borgmästaren Sadiq Khans valkampanj var att förbjuda reklam som spär på orealistiska kroppsideal i kollektivtrafiken skriver Metro. Ett vallöfte som nu alltså blivit verklighet och som kommer att börja gälla från och med juli på stadens bussar, spårvagnar, tunnelbana och gator.

– Som pappa till två tonårsflickor är jag mycket bekymrad över den här typen av reklam som kan förnedra människor, särskilt kvinnor, och få dem att skämmas över sina kroppar. Det är hög tid att detta får ett slut, säger Sadiq Khan i ett pressmeddelande enligt Metro.

För att kontrollera att den reklam som hädanefter sätts upp i kollektivtrafiken inte överskrider de nya reglerna har en speciell reklamgrupp tillsatts.

”Ett fantastiskt initiativ”

Svensk lagstiftning gör det dock omöjligt att fullt ut följa Londons förbud mot kroppshetsande reklam. Svensk Kvinnolobby, som driver kampanjen Reklamera för en lagstiftning mot könsdiskriminerande reklam, uppger till tidningen Metro att de tycker att initiativet som tagits i London är fantastiskt och att man hoppas på en liknande reglering i Sverige.

Vilken typ av reklam som ska visas i den svenska kollektivtrafiken är dock upp till varje enskild aktör att avgöra. Stockholms lokaltrafik till exempel har sedan 2005 ett förbud mot könsförnedrande reklam i sin policy men inget specifikt om kroppsideal.