forskning lat nervsystem Vardagspuls Bild: Johnér

Överläkaren: Kvinnor, lägg er på soffan oftare

Kvinnor slappar för lite, menar en dansk överläkare. Nu uppmanar hon kvinnor att lägga sig i soffan efter arbetsdagen – för hälsans skull.

Publicerad 2015-10-27 | Senast ändrad 2018-03-08 | Vardagspuls

Män är bättre än kvinnor på att slappna av efter avslutad arbetsdag, visar en ny undersökning. Nu uppmanar den danska överläkaren Ane Marie Thulstrup kvinnor att lägga sig i soffan efter arbetsdagen, för att minska stressnivån snabbare och på så sätt förbättra hälsan.

– Stressnivåerna faller ganska snabbt för mannen efter klockan 16 medan kvinnans går ner först runt klockan 22-23, säger Ane Marie Thulstrup, till vardags överläkare vid Arbejdsmedicinsk klink på Århus universitetssjukhus, till dr.dk.

Stora skillnader mellan män och kvinnor

Undersökningen gjordes på så sätt att man jämförde kvinnors och mäns stressnivåer med hjälp av urinprov när de var lediga. Resultatet visade på att kvinnor frotsatte jobba efter arbetsdagens slut, medan män varvade ner tidigare.

– Man måste lära sig själv att fokusera på jobbet när man är där och på familjen när man är hemma. Som det är nu sitter många kvinnor och läser jobbmejl på kvällen och tänker på hemmet när de är på jobbet, säger Ane Marie Thulstrup.

Enligt en undersökning gjord av OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, lägger svenska kvinnor 207 minuter per dag på arbete i hemmet, medan svenska män lägger 154 minuter per dag.
Enligt Ane Marie Thulstrup behöver inte motmedlet mot höga stressnivåer vara enbart ett hälsosamt leverne, med motion och nyttig kost – det kan också vara att lägga sig i soffan mer för att på så sätt öva dig på att sänka stressnivån.

– Slappna av i tio minuter. I värsta fall kan du låta barnen kravla över dig, säger hon.

Överläkaren: Här är bästa träningen mot stress