Laga mat i singelhushåll – hur gör man? Bild: Johnér

Laga mat till sig själv varje dag – hur gör man?

Vardagspuls dietist visar vägen med sin matdagbok

I dag är ensamhushållet den vanligaste formen av boende i Sverige. Fyra av tio svenska hushåll är just ensamhushåll. Men att laga mat till bara sig själv kan kännas tråkigt – och kan dessutom vara svårt att planera in i vardagen. Vardagspuls dietist Jeanette Steijer skrev matdagbok för att visa hur man kan använda sina råvaror på ett smart sätt genom hela veckan.

Publicerad 2016-10-17 | Jeanette Steijer

Har man litet hushåll som jag har (ialla fall de veckor mina stora söner och deras flickvänner inte är hos mig) så kan matlagningen lätt bli något man nedprioriterar. Det behöver inte betyda att det blir dålig eller onyttig mat av den orsaken. Man kan snabbt lägga ihop en tallrik med olika grönsaker och någon mager proteinkälla och få en bra middag.

Frukost till middag

Jag har tidigare skrivit om ”Brinner – Breakfast for dinner” som fungerar utmärkt någon kväll i veckan. En soppa kan med ett grovt bröd bli en både mättande och nyttig middag. När man då känner sig inspirerad eller prioriterar matlagningen någon kväll så kan man ju se till att laga tillräckligt mycket middag så det räcker till flera måltider och lunchlådor. Denna vecka fick jag ihop det riktigt bra och det blev så här:

  • Var sugen på matjessill mitt i veckan – också det snabbt att tillaga förstås. Bara att koka potatis, skära lite grönsaker, en klick gräddfil och gräslök.
  • Kokade mer potatis än det som behövdes och hade då för det första bas till en snabb middag dagen efter, omelett med potatis och lök. En tomat och avokado till den måltiden så blev den komplett. 
  • Nästa användning för den kokade potatis blev till middagen på lördagen. Då blev det nämligen lax och rödbetor i ugn och potatisen fick åka ner i en sallad med spenatblad, hackad grönkål, kapris och salladslök. En liten vinägrette-dressing gav salladen stuns.
  • Det blev middagen även på söndagen – gjorde inget alls när det var så gott!

Ha en fin vecka!