skinny jeans varning hälsofara läkare Bild: Nyhetsbyrån TT

Läkare varnar för skinny jeans

Kvinna fick nervskador efter knäböj i trendplagget

Trenden med supertajta så kallade ”skinny jeans” håller i sig.
Men nu varnar läkare för de populära jeansen.
En kvinna i Australien har drabbats av nervskador och fått skäras ut ur plagget.

Publicerad 2015-06-23 | Vardagspuls

Läkare har länge flaggat för att muskler och nerver kan komma till skada i det supertrånga trendplagget skinny jeans. Byxorna, som kramar åt benen hela vägen ner till anklarna, utgör därför en hälsorisk.

I The Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry beskrivs ett fall där en australisk kvinna i 35-årsåldern har fått skäras ut ur sina skinny jeans efter att hennes vader svullnat upp. Kvinnan, som har fått vara anonym, hade böjt på knäna upprepade gånger när hon hjälpte en familjemedlem att flytta. Efter ett tag fick hon svårt att gå och tappade känseln i benen. Hon föll omkull och blev liggande, senare fördes hon till Royal Adelaide Hospital där läkare fick skära ut henne ur jeansen. Läkare kunde konstatera att nerver i benen hade skadats på grund av trycket.

”Vi blev förvånade över att patienten hade så allvarliga skador i nerver och muskler” skriver doktor Thomas Kimber, läkare på sjukhuset, i ett mejl till ABC News. 

”Byt till mjukare jeans”

När kvinnan lyfte flyttkartonger och böjde på benen så hindrade jeansen hennes vadmuskler från att svälla utåt. I stället tvingades de neråt och utsatte nerverna för hårt tryck. Efter att ha behandlats i fyra dagar kunde kvinnan lämna sjukhuset, men kände fortfarande av viss svaghet i benen. Ytterligare en tid senare var hon helt återställd. Thomas Kimber varnar för att just knäböj i skinny jeans utsätter benen för hård press, och slår fast att ”problemet med jeansen är att de inte är tillräckligt töjbara”.

En extra varning höjs för att bära höga klackar till skinny jeans, eftersom det ökar trycket mot tyget.Läkare i USA har även tidigare varnat för att bära höga klackar till skinny jeans, eftersom trycket mot jeansen ökar när ditt bäcken pressas framåt. Kvinnor som burit de tajta jeansen i sex till åtta månader hade börjat känna av en stickande, brännande känsla i benen.

”Känner man av de här problemen bör man byta tajta jeans mot jeggings (mjukare jeanstajts reds anm) eller köpa jeans som innehåller lycra som därmed gör dem stretchigare” sa doktor Karen Boyle från Greater Baltimore Medical Center till ABC News.

Källa: The Independent, ABC2News.com