Bild - Lär känna ditt bajs Bild: TT

Lär känna ditt bajs

Bra och dåligt bajs - lär dig tyda tecknen

Vid en viss ålder så blir det plötsligt lite, eller ganska mycket, obekvämt att prata om bajs. Men faktum är att bajset säger en del om hur du mår. 
Här är knepen som förklarar bajsspråket och visar vad din kropp försöker säga dig via bajset. 

Publicerad 2015-05-06 | Senast ändrad 2017-12-13 | marten@vardagspuls.se

Det behöver inte vara en läskig och obekväm övning att förstå vad din avföring säger om din kropp. Du behöver inte dissikera det under ett mikroskop. Läs våra tips istället. Och trots allt, ingen har en närmare relation till ditt bajs än du. Här är en förklaring på vad ditt bajs försöker säga dig om din kropp.

Bajs som luktar illa

Det är gaserna som bildas i tarmen som gör att det luktar illa. Bakterierna i tarmen tar hand om det som inte matsmältningen i tunntarmen lyckats med, till exempel kostfibrer eller fett. Ju mer sådant som bakterierna får ta hand om desto mer gaser som gör att fläkten på toa får arbeta hårt.

Bajset är grötigt och löst

Du har ganska troligt diarré, och det kan bero på flera saker. Som till exempel maginfluensa, IBS är en annan diagnos, gluten- eller laktosintolerans en annan. Det kan också bero på stress eller inflammatoriska tarmsjukdomar som kan ge diarré eller till och med blod i avföringen (ring alltid din vårdkontakt i sådana fall eller om du är osäker). Givetvis spelar kosthållningen en stor roll.

Ditt bajs är hårda små kulor

Kan vara ett tecken på förstoppning. Det kan också bero på störningar i sköldkörteln eller blodsaltstörningar. Har du ett väldigt stillasittande liv kan det också vara en orsak.

Färglöst bajs

Om bajset är lite fluffigt och gråaktigt kan det bero på problem med gallvägarna. Pigmentet här ger bajset färg och är det problem eller stopp i tarmen, och dessutom fetare, flyter det av den anledningen i toaletten.

Blod i bajset

Då bör man söka vård, beroende på var i tarmen blödningen sitter är blodet mer eller mindre integrerat i bajset.


Källor: SVT, Aftonbladet, Magotarm.se 

Bra skit – så här ska det se ut

Många rekommenderar regelbunden tarmtömning och efter en sådan är bajset så bra och frisk den kan bli. Har du en frisk och fräsch tarm och ett exemplariskt bajs? Här är en checklista för ett bra bajs från boken "Frisk och strålande hy" skriven av Karin Björkegren Jones.

1. Den kommer ut lätt, ljudlöst och på några sekunder

2.  Den kommer ut i ett enda stycke och flyter i toaletten (slem får den att sjunka)

3. Den är ljusbrun till färgen

4. Den luktar inte särskilt mycket

5. Den är slät, cylindrisk och inte sammanpressad

6. Bryts lätt upp när man spolar i toaletten.