Bild: Johnér

Därför mår barn bra av rätt beröring

Genom mjuk massage uppnås effekter som gör barnet lugnt och harmoniskt. Men var försiktig, en hård massage kan istället ge stressreaktioner.

Publicerad 2015-09-02 | Utdrag ur Leken som berör av Pauline Hegner

Huden är kroppens största känselorgan. Med hudens hjälp får hjärnan information från vår omvärld. Det finns receptorer som känner av om det är varmt, kallt, om en klapp eller massage är mjuk eller hård. En mjuk massage ger lugn och välbehag. En för hård eller kanske till och med smärtsam massage startar reflexmässiga flyktreaktioner i kroppen. Samma reaktioner som kan uppstå om vi upplever stress.

Tillit och sunda relationer

Det är viktigt att få känna sig sedd, bekräftad och omtyckt. Det är något som man får genom massage. Någon vill ta i mig, jag är okej. Innan man ger massage till ett barn är det viktigt att alltid fråga om barnet vill få massage. Deras integritet ökar och de känner att de bestämmer över sin kropp. De lär sig också att det är okej att säga nej till beröring som de inte vill ha. Om barnet säger nej får du fråga igen vid ett senare tillfälle. På så vis skapas tillit och trygghet, som i sin tur stärker band och skapar sunda relationer.

Ökad kroppskännedom

Massage hjälper barn att få bättre kroppsmedvetenhet genom att känna var kroppen börjar och slutar. Något som inte alltid är så lätt när man är mitt uppe i en tillväxtperiod till exempel. Barnet känner också lättare om det gör ont någonstans eller om det finns någonstans där det är extra skönt att få massage.

Får oss att ”vara i kroppen”

Det är också ett sätt att ”vara i kroppen”. I dagens samhälle är det lätt att hjärnan får för mycket stimulans och kroppen för lite. Med massage så balanseras detta.

Bättre inlärning

Såväl rörelse som massage ökar inlärningen och förmågan att koncentrera sig. När du ger massage samtidigt som du lär ut något blir inlärningen bättre genom att inte bara syn- och hörselsinnet aktiveras utan även känselsinnet.

Den man masserat slår man inte

Axelsons Gymnastiska Institut i Stockholm, grundare av ”Massage i förskola/skola”, har skapat begreppet: ”Barn som masserar varandra slår inte varandra”. Och det är så sant. När barnen får eller ger massage blir de snällare mot varandra och lugnare. Risken för utstötning eller mobbning minskar. Något som underlättar för dig som arbetar med barn varje dag. Det blir mer tid över för lek och roliga saker istället för att hantera stökiga stunder.


Lugnare barngrupper

När vi är lugna och balanserade så klarar vi bättre av stress och stressande situationer. Något som behövs i dagens samhälle med en ständig ström av information och intryck. Ett stressat barn drar gärna med sig andra, men massagen hjälper barnet att komma ner i varv och då blir också barngruppen lugnare och mer harmonisk.

Kroppens lugn och ro-system aktiveras

Kroppen har två fantastiska system, kamp/flykt- systemet samt lugn och ro-systemet, som hjälper oss att agera och interagera med vår omvärld. Kamp/flykt- systemet aktiveras när vi är stressade eller upplever en fara, lugn och ro-systemet när vi känner oss trygga. Det finns flera sätt att aktivera lugn och ro-systemet, och massage/beröring tillhör ett av de främsta. När lugn och ro-systemet får råda känner vi glädje, ökad social samhörighet och vår empatiska förmåga ökar. Matspjälkningen fungerar också bättre vilket gör att vi tar upp näring bättre. Det leder i sin tur till att vi lättare håller oss friska, växer och orkar mer.

en stund full av naturlig antistress

Dagens samhälle stimulerar främst vårt kamp/flykt- system. Det är mycket man som förälder ska klara av, både yrkesarbeta och hinna med familjen. De naturliga antistresstunderna som att äta tillsammans, hålla handen, ha ögonkontakt, tid att sitta i knäet med mera minskar tyvärr när allt annat ska hinnas med. Med massage kan du som förskolepersonal ge barnet en lugn och avkopplande stund, full av naturlig antistress.


Även den som ger får

Massagens effekter uppnås även hos den som ger,
för även massören blir ju berörd via sina händer. Du känner lugn och harmoni – något som hjälper dig i ditt arbete på flera sätt och gör att du bättre kan möta de ökade krav som ställs. Det brukar exempelvis kännas lättare att hantera stökiga situationer och de större barngrupper som finns i dag. Du vet också att varje barn får uppmärksamhet och har blivit sett varje dag.

På barnets villkor

Innan du ger massage till ett barn ska du alltid fråga om barnet vill få massage. På så vis tränas barnet i att lära sig säga nej till beröring det inte vill ha. Det ökar också deras självkänsla när de känner att de möts av respekt och att det är de som bestämmer över sin kropp.

Var lyhörd för hur barnet reagerar

Det är viktigt att vara lyhörd och närvarande när du ger massage. Om du har tankarna någon annanstans känns det när du masserar. Greppen känns kanske hårda, ryckiga eller inte så sköna som de brukar.

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”