Mjölkstudien Bild: Johnér

Efter studien: Livsmedelsverkets mjölkråd står fast

Mycket mjölk och lite grönsaker ökar risken för förtida död

Mycket mjölk och lite grönsaker kan öka risken för att dö i förtid. Det visar en svensk studie. Men Livsmedelsverkets rekommendationer och mjölkkonsumtion är oförändrade.
– Studien baseras på en hög mjölkkonsumtion, säger Irene Mattisson vid Livsmedelsverket till SVT.

Publicerad 2017-02-16 | Vardagspuls

Risken att dö i förtid är nära tre gånger högre för kvinnor som dricker minst tre glas mjölk om dagen – om de samtidigt äter frukt och grönt högst en gång per dag – jämfört med kvinnor som dricker högst ett glas mjölk per dag och äter mer frukt och grönt. Det visar en studie från Uppsala universitet och Karolinska institutet.

Även män som dricker mycket mjölk och äter lite frukt och grönt i kombination löper en ökad risk att dö i förtid. Men riskökningen är mycket lägre bland män, cirka 30 procent.

Forskarna tror att ökningen kan bero på mjölkens låginflammatoriska egenskaper, en påverkan som kan dämpas av de antioxidanter som finns i frukt och grönt.

Rekommendationerna kvarstår

Livsmedelsverket rekommenderar fortsatt ett dagligt intag av 2-5 deciliter mjölkprodukter varje dag.

– Studien baseras på en hög mjölkkonsumtion, tre glas motsvarar sex deciliter mjölk enbart som dryck per dag. Då är inte annan mjölkkonsumtion inräknad, säger Irene Mattisson från Livsmedelsverket till SVT Nyheter.

Studien utgick från en enkätundersökning där 100 000 svenska kvinnor och män svarade på frågor om sina matvanor mellan åren 1987 till 1997.

Källa: American Journal of Epidemiology, SVT