Bild: Vardagspuls

”Anna Wahlgren-metoden är katastrofal”

Psykoterapeuten om barn och sömn

Vardagspuls psykoterapeut ger sina bästa råd om barns sömn och sömnproblem. Bland annat har hon inte mycket till övers för den så kallade Anna Wahlgren-metoden.

Publicerad 2015-09-23 | Vardagspuls
 

Psykoterapeuten Louise Hallin svarar på frågor om barn och sömn i Vardagspuls den 23 september.

Vardagspuls: Ställ dina frågor till psykoterapeuten Louise Hallin om sömn. Kanske har du problem med sömnen eller ditt barn? Din fråga kommer publiceras här i chatten så snart Louise hinner svara på den!

17:02, 23 September 2015

Angelica: Min 10-åriga son vill aldrig gå å lägga sig. Jag orkar inte tjata på honom så låter honom stanna uppe och spela spel på sin ipad. Är det ok? Tills slut somnar han ju av sig själv men ibaldn blir det inte förrän tio-elva på kvällarna.

 

Louise Hallin: Hej, du bör skaffa tydliga rutiner och ritualer inför din sons sänggående.
Tydliga klockslag både för att lägga sig och att släcka och somna.
Det sämsta som händer är att han får titta på elektroniska apparater som genom sitt blåa ljus irriterar hjärnan mycket och fördröjer insomningsmöjligheterna minst en timme.
Vid sänggåendet behöver ni föräldrar engagera er , hjälpa till in i duschen, kanske en kopp te och läsa högt för honom samt minska ljuset i hans rum. Ligg bredvid och ha kroppskontakt och stanna gärna till han somnat vilket kommer att ske mkt snabbare under dessa former. Lycka till

17:07, 23 September 2015

anna: Hej, min snart 6-åriga dotter vaknar varje natt och vill sova i min säng - hur ska jag få henne att vilja sova kvar i sin egen säng hela natten?

Louise Hallin: Det kan du nog inte. I hennes ålder har barn väldigt mycket drömmar och fantasier om läskiga saker och hemska odjur osv.
Så när hennes hjärna haft några vilsamma timmar i djupsömn så kommer drömmarna att kunna väcka henne och då behöver hon tröst och kroppskontakt.
Man ser ofta att dessa perioder blir kortare och lugnar ner sig snabbare om man går med i barnets behov och godkänna hennes upplevelser än att försöka motverka dem.

17:10, 23 September 2015

Vardagspuls: Fortsätt att skicka in era frågor om barn och sömn. Louise Hallin kommer snart att besvara dem igen.

18:02, 23 September 2015

Elin: Jag har alltid haft svårt att sova och har nu kommit fram till att det som funkar är rött ljus. Jag har röd lampa och röd ljusslinga i sovrummet. Har även en app som gör att telefonen blir röd. Jättebra då kroppen inte tror att det är mitt på ljusa dagen!

18:15, 23 September 2015

Trött mamma: Har en 8 månaders som vaknar tre gånger per natt efter välling,hur ska jag vänja han av med det?

Louise Hallin, psykoterapeut: Hej, jag tror att han agerar så för att kontrollera dig och att allt tryggt finns kvar. I hans ålder sker en stor förändring och han uppfattar världen som lite större och farligare varför han blir oroligare och mer bunden och behöver väldigt mkt kroppsnärhet och kontakt. Han kanske inte ens behöver äta på natten bara du tröstar och pratar lite och har nära kontakt.

18:18, 23 September 2015

Eva : Vad tycker du om boken ni nyss pratade om " kaninen som inte kunde somna"?

Louise Hallin, psykoterapeut: Det verkar vara en bok som uteslutande tillkommit för föräldrarnas behov, men den är ofarlig för barn. De kommer säkert att fråga varför pa och ma pratar så konstigt plötsligt.

18:21, 23 September 2015

Emma: Min dotter är strax över året och har precis börjat förskola. Vi har alltid haft en rutin att bada innan hon läggs, det har gjort att hon kommer till ro och läggningen blir mycket enklare. För ett par veckor sedan har hon total vägrat både bad och dusch. Hon blir hysterisk så fort hon ser vad som är på gång. Vad ska jag göra? Tvinga henne och hålla fast henne så hon får ett bad eller låta bli ( vilket inte heller känns bra)

18:21, 23 September 2015

Elin: Hur mycket brukar 10-13 årsåldern sova då? Om du vet:)

Louise Hallin, psykoterapeut: De ska sova ca9-10 timmar /natt. Tonåringens sömnmönster förändras sen till att ha normal trötthet och vilja somna efter kl 24.00 och sen sova 9-10 tim efter det. Kloka skolor har förstått det och annars bör man tillåta den dygnsförskjutningen med råge på helgerna.

18:23, 23 September 2015

Andy: Hej! Vi har som rutin att lägga våra döttrar 3år och 7år vid ca 20:00 på vardagar men på helger har dom typ ingen tid. Är det ok för deras sömn att va uppe "så länge dom vill" ?

Louise Hallin, psykoterapeut: Det går bra men inte om det innebär att de sas startar om och lägger in en extraväxel av falsk energi. Då tar det mkt längre tid att få lugn o ro, att varva ner.

18:25, 23 September 2015

Helena: Hej! Har en son på 5 år. Han har alltid sovit i eget rum. Fast nu senaste tiden har han blivit mörkrädd och vill somna hos mig. Jag har löst det med att helt enkelt ta in hans säng till mig. Nu sover vi gott båda två. Ät detta fel? Hans pappa träffar sonen varannan helg och han menar att detta måste " lösas"

Louise Hallin, psykoterapeut: Mkt bra lösning! I hans ålder drömmer barn väldigt mkt och ssk om farliga och skrämmande saker och efter ngr timmars djupsömn kommer drömmarna och då kan man vakna och behöver all tröst och kroppsnärhet man kan få. De somnar om

18:27, 23 September 2015

Alex: Hej! Jag har en 2 månaders bebis. När bör man börja tänka på rutiner för sänggående? Den ena dagen är ju inte den andra lik.

Louise Hallin, psykoterapeut: Hej, det är för tidigt i den åldern. Kanske runt ettårstiden. Det du kan göra ändå är ju att bada, sjunga, släcka och göra de gosiga sker som ni föräldrar vill ska följa barnet under barndomen även om det sker lite olika då o då

18:29, 23 September 2015

Tonårsmamma: Hej, har en son som är 13 år. Han är väldigt orolig när han ska somna men nu brukar han somna om han vet att någon av oss föräldrar är vaken. Det stora problemet är när han vaknar på natten och inte kan somna om förrän han får byta säng med någon av oss. I Perioder har vi helt bytt säng redan på kvällen bara för att få sova hela natten. Det känns dock inte som ett alternativ i längden. Hur ska vi få honom att somna om i sin egen säng?? Det har varit så här de senaste åren. När han var yngre sov han bättre.

Louise Hallin, psykoterapeut: Jag tycker att ni kan ha lite mer gränser, hänvisa till en madrass på golvet bredvid valfri förälder, inte väcka er när han kommer in och somna i sin egen säng.
Dock vill jag flagga för mer åtgärder om han inte får en avklingande ångest o oro snart. Då kan det tyda på en egen skörhet som kan behöva psykoterapi och då är sovvanorna bara ett symtom

18:35, 23 September 2015

Mor från Brattön: Hej Louise - vet att du inte kommer läsa upp detta i TV:-) men vill bara säga att du är helt fantastisk - enkel - krånglar inte in något i bomull och förmedlar det enkla till alla stackars vilsna föräldrar. Hälsningar mor från Brattön( tvåbarns mor till 21 och 16 åringar)

18:36, 23 September 2015

Farmor: Har alttid läst sagor för mina barn när dom var små, nu läser jag för barnbarnen och det är så mysigt. sen sover dom så gott dom små.

18:37, 23 September 2015

Therése : Hej! För ca 2,5 månad sedan kom vi hem med vår son från Sydkorea (adoption). Han fyller 2 i December. Han skriker och börjar riva sig själv varje natt 2-4 gånger. Vi försöker väcka honom för att han sen ska kunna somna om. Han är till en början helt okontaktbar. Hur ska man hantera detta! Ibland får han sova med vantar. Vänlig hälsning Orolig förälder

Louise Hallin, psykoterapeut: Tålamod och bara finnas o hållaom när det går. Han har nattskräck och är inte vaken och minns inte, håll ut

18:38, 23 September 2015

Pedagog: Vad tycker du om att barn på förskola har bestämd sovtid tex 45min för ett barn på 2 år. Föräldrarnas vilja alltså

Louise Hallin, psykoterapeut: Helt förkastligt, vägra. Säg ifrån, be dem komma och ta hand om den väckningen själva om de insisteras

18:40, 23 September 2015

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”