Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin om hur man bäst hanterar livliga barn i offentliga miljöer. Från Vardagspuls den 3 februari.

Är det okej att ta med livliga barn på restaurang?

Psykoterapeuten Louise Hallin ger råd

Hur hanterar man som förälder att barnet skriker och springer runt bland folk? Och får man som utomstående säga till? Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin reder ut och svarar på frågor.

Publicerad 2016-02-03 | Vardagspuls

Vardagspuls: I onsdagens program svarar psykoterapeut Louise Hallin på frågor om barn på restaurang. Du kan ställa din fråga här i chatten redan nu. Din fråga kommer att publiceras under onsdagen så snart den blivit besvarad.

16:54, 2 February 2016

Mamma: Hej Louise, hjälp mig snälla ! Jag har en 1,5 år gammal dotter som har svårt att sitta still och är väldigt bestämd, de hörs nog över land och rike när hon inte får sin vilja igenom. Hon gallskriker och kastar sig bakåt. Hur kan vi lugna henne på bästa sätt? Säger vi till henne blir de 7 resor värre, bryr vi inte oss så slutar hon efter några minuter. Men dessa minuter är oändligt långa. Det här händer ofta vid matbordet och det slutar med att hon vägrar äta nått och kastar tallriken eller spottar ut maten. Känner mig som världens sämsta mamma när man är bland folk och alla dömer ut en.

Louise Hallin, psykoterapeut: Jag förstår att det blir jobbigt. Hon har rätt bra reaktioner för sin ålder däremot. När man är 1,5 år så kan man inte reglera sina känslor och dekommer ut i alla former inte bara ilska eller hur?
Var inte i miljöer där ni inte känner er bekväma med hennes beteenden och börja nu den tålmodiga resan av uppfostran. Varje gång hon beter sig på ett sätt som ni inte gillar så får ni flytta ut henne bort från er vilket är ung det värsta som små barn vet och så får hon skrika klart och så fort hon börjar gråta ska ni finnas där och ta emot henne och trösta. Ni ska inte ta henne för långt bort men hon ska känna att ngt hände och att hon inte riktigt fick vara med längre.
Hennes minne är lite kort när det gäller konsekvenser så detta får ni upprepa många ggr. Mat kan hon få senare. Håll huvudet högt och säg till dig själv att hon är liten och du är stor och ska bestämma vad hon får göra och inte.

12:37, 3 February 2016

Susanne: Får man säga till andras barn om de uppför sig illa på offentliga platser, typ kastar sand eller mat?

Louise Hallin, psykoterapeut: JAAAA! Gör det, barn behöver verkligen stöta på verkligheten med hjälp av fler vuxna än sina föräldrar betydligt oftare. I dagens läge får du nog räkna med att stöta på lättkränkta vx dock men eftersom det är bra för barnen så skaka av dig det.

12:39, 3 February 2016

Fredrik : Barnens farfar tycker att barn ska uppföra sig å vara i princip tysta på restaurang, det är väl inte rimligt? Hur förklarar jag det?

Louise Hallin, psykoterapeut: Om ni äter med farfar på restaurang är det mycket rimligt eftersom han är en viktig person i deras liv och det är så han vill ha det för att trivas. Och om han trivs så blir det trevligt och barnen ska lära sig att vara flexibla. Olika miljöer och olika personer kräver olika beteenden så de lär sig att anpassa sig bättre vilket kommer att vara en mkt stor fördel för dem i kommande gruppliv, arbete såväl som familj. Förbered dem bara, pappa kanske kan ta det också eftersom det är hans pappa som han känner bra.

12:43, 3 February 2016

Anneli : Att ställa barnet mellan ett till fem år i valsituation mest hela tiden orsakar skadlig stress eller vad tycker du?

Louise Hallin, psykoterapeut: Verkligen, barns hjärnor är inte mogna för val av större dignitet på ganska många år. Deras omogna hjärna som så aktivt håller på att formas och sortera saker på olika platser klarar inte det även om det låter så när de frejdigt svarar. Hörde en mkt klok förälder som frågade om barnet på tre år ville ha en glass eller en glass. Han valde en glass och var mkt nöjd.

12:55, 3 February 2016

Susanne: Tycker du att det är okej med "barnfria restauranger", det finns ju ex kaféer i Stockholm som helst inte vill ha barn där.

Louise Hallin, psykoterapeut: Vet du, jag tror att både barnfria hotel och restauranger helt enkelt är en föjd av den brist på fostran från föräldrar som gäster erfar när de reser eller går ut, en konsekvens helt enkelt.

12:59, 3 February 2016

Kalle: Hej Louise. Jag stör mig oftast mer på föräldrarna än på barnen. Föräldrar som tycks haka upp sig i någon slags tjatmode: tänk på att.. Sitt rakt... Gör inte så... Nu är vi på restaurang så... Ät ordentligt. Jag är förälder själv och trots att jag stör mig hårt på detta typ av försikommande beteende mot barn som i min värld beter sig exemplariskt så gör jag ofta likadant själv. Redan på ditvägen: nu ska vi på restaurang och då har människor betalat dyrt jada jada. Effekten blir alltid motsatt den jag vill åt. Och resultatet blir att jag tvingas tjata och föraktar mig själv. Jag tror min fråga är: varför är vi såna idioter?

Louise Hallin, psykoterapeut: Inte är du ngn idiot! Du är ansvarig för att dina barn uppför sig bra inför andra eftersom du är angelägen om att det ska gå bra för dem och att de inte ska sticka ut och få kritik.
Ordet nej är det dock lite svårt att förhålla sig till inte minst för barn så för att uppnå sina mål är en oslagbar metod att skapa en lek runt olika ämnen, lite tävling och ibland en liten inbakad belöning så har de mkt högre motivation.
Bastonerna och korrigering kan man spara som nödlösning.

13:03, 3 February 2016

Abbe: Jag blir superirriterad på alla barnvagnar och skrikande bebisar överallt på fik. Är det verkligen ok att stanna kvar om barnet skriker och gnäller?

Louise Hallin, psykoterapeut: Jag tror inte att någon förälder har svårt att se att omgivningen är störd och /eller att man själv är stressad och att man nått en gräns för när kanske en av föräldrarna ska gå med barnet därifrån.

13:22, 3 February 2016

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”