Louise Hallin: ”Trotsåldern kommer tillbaka hela livet”

Hela chatten med psykoterapeuten.

Fråga: Hej Louise! Vad gör jag när barnet inte vill lyssna på mig?
Louise: Sluta prata!
Ja det kanske faktiskt kan vara så enkelt enligt psykoterapeuten Louise Hallin som menar att trotsåldern är något man ska omfamna.

Publicerad 2015-10-28 | Vardagspuls

Vardagspuls: I kväll talar vi om barns okända krisåldrar med Vardagspuls psykoterapuet Louise Hallin. Vad händer egentligen inuti 6-åringen - ”lilla tonåren” - och hur ska man tackla det som förälder? Chatta med Louise här.

15:04, 28 October 2015

Cecilia: Louise, min tonåring vill inte prata med mig. Jag tror att han är olycklig och det skär i mig som mamma. Vad kan jag göra för att få honom att prata med mig?

Louise Hallin, psykoterapeut: Ja man blir så orolig när det blir så. Du känner säkert rätt om hans nedstämdhet men om han inte vill prata med dig kanske det finns någon nära morbror eller farfar eller pappa som är ett bättre val just nu eftersom pojktonåren just handlar mkt om att ta ett stort kliv in i den manliga vuxenvärlden.
Ta kontakt med ngn av dem o be dem hjälpa till, fiaka , träna eller ngt.

17:16, 28 October 2015

Thomas: Hej Louise! vad gör jag när barnet inte vill lyssna på mig?

Louise Hallin, psykoterapeut: Sluta prata en längre tid så kommer barnet att komma till dig och undra vad som har hänt. Inte demonstrativt, inte kallt, inte martyr:

17:24, 28 October 2015

Maria: Hej Louise! Vad är den vanligaste anledningen till att barn trotsar?

Louise Hallin, psykoterapeut: Trotsperioder är ngr av de absolut kraftfullaste utvecklingsperioder människan har. Jaget utvecklas hela livet och det är bara genom kris o frustration som utveckling kan ske.

17:26, 28 October 2015

Emelie: Mitt barn är 2 år och riktigt trotsig. Kommer detta tillbaka senare i livet? i vilken utsträckning? VIlka åldrar krisar barn förutom dom berömda trotsåren 2 -3?

Louise Hallin, psykoterapeut: Ja det kommer tillbaka hela livet och mest markant är det i 2, 4,6,9 och tonåren. Oftast tar dessa perioder mellan 6-12 månader, tonåren lite längre.

17:27, 28 October 2015

Anitha: Hej! Tittar varje kväll på Vardagspuls, ett TOPPENPROGRAM.

18:13, 28 October 2015

Mia, Vardagspuls: Anitha, vad kul att du gillar oss, vi gillar dig!

18:15, 28 October 2015

40-åringen: Min nioåring har svårt att se att hans arga beteende får konsekvenser och bidrar till dålig stämning i hela familjen. Han är nästan aldrig nöjd med något. Försöker lyssna, förklara osv Nu har min sambo ruttnat ur flera ggr och jag känner att hans metod blir att "straffa" genom att ignorera honom och går omkring sur flera dagar. Så hur ska jag göra? Arg nioåring och tjurig sambo. Superjobbigt. Kan tillägga att vi är tre barn till i Fam

Louise Hallin, psykoterapeut: Var snäll och be sambon vara vuxen och hålla sig lite ifrån nioåringen om han inte tål läget. Eller ännu hellre: ta tag i honom och stick iväg på något som ni båda gillar, fiska, bio, sport eller ngt. Som vuxen kan man oftast vända på olika situationer , ngt som en ledsen unge inte klarar.
Du behöver göra detsamma, trots alla barn försök hitta en lucka och åk en sväng, tåg eller ngt annat så kommer nog förtroendena så småningom. Ta med honom och besök familjens gravar också, en bra ingång till hans tankar på döden.

18:17, 28 October 2015

Elin: Hur överlever jag en 3-årings trots utan att själv gå under? Hela familjen är styrd av vår lilla kille. Med vänlig hälsning, en slutkörd mamma

Louise Hallin, psykoterapeut: Det ska inte vara möjligt att en treåring styr en hel familj. Om han upptäcker det så kommer han bli väldigt orolig och om möjligt lägga in en ångestdriven extraväxel.
Lös av varandra, ha mkt rutiner, sätt alla gränser som måste sättas men låt resten vara, anslå mer tid till sammanbrotten och stå på er efteråt så att samma regel gäller efter som före.

18:19, 28 October 2015

Lena: Hej Min 9 åriga kille är väldigt osäker och blir lätt stressad . Han vill inte sova på sitt rum utan nära oss. Hur kan vi hjälpa honom

Louise Hallin, psykoterapeut: En mkt bra ide att låta honom sova hos er en period till han känner sig klar med det. Han har säkert många tankar och drömmar om död och separation så närheten till er lindrar det. Ge honom en madrass nedanför er säng och låt den finnas en tid.

18:21, 28 October 2015

OROLIG FARMOR: Hej, jag är farmor till en 4 och en2 båda pojkar. 4 åringen får ibland otroliga arga minutrar han kan sätta sej precis över allt mitt på gatan ( som tur ingen trafik) springa och gömma sej och bara skrika och gråta kan ropa på mamma och när hon kommer blir han arg och hon får inte röra honom då är hon bara dum.....vad kan man göra och varför är han såhär ? Föräldrarna behandla bägge lika inga fördelar eller gullegull. Hoppas på ett litet svar farmor som blir orolig. Tack

Louise Hallin, psykoterapeut: Hej, han är uppenbarligen en stark och kraftfull unge så när han krisar i sin utveckling så blir det förstås väldigt synligt och tydligt.
Du är ju större o starkare så du kan väl lyfta upp honom om det på allvar är nödvändigt. Annars är tipset att ta god tid på sig i detta utvecklingsskede hos barnbarnet, samt ett bra mormorstrix brukar ju vara att avleda med ngt annat.

18:25, 28 October 2015

Lena:: Min son som är sex år har under ett par månader börjat "harkla sig" i stort sett hela dagarna ! Har märkt att både han och omgivningen börjar tycka det är jobbigt. Kan det vara tics? Vad bör vi gör... Söka läkarkontakt ,eller?

Louise Hallin, psykoterapeut: Om det pågår i en sådan omfattning tycker jag att du ska prata med en barnläkare, kan vara mkt bla barnstruma eller tonsilltillväxt eller rena vanan.

18:27, 28 October 2015

Johan (västerås): får så otroligt dåligt samvete nu när vi hör vad som händer för en 5-6åring. vi har inte riktigt förstått att det är en kris ålder och har varit lite väl hårda! vår son har extremt separationsångest och vill inte sova själv. han bråkar, tävlar och skrattar när man försöker vara alvarlig. lyssnar inte och brusar upp för allt. nu har vi förstått att han inte är konstig, utan som han ska tack för det!

18:28, 28 October 2015

Mia, Vardagspuls: Johan (Västerås!) -så br amed insikter, modigt att du erkänner, bara att ta nya tag! (Visst är det bar att ha en Louise ; )

18:29, 28 October 2015

Fia: Hej Marie Louise.. :) Fia Sjölander här. (Harrieth å Rainers dotter.) Ja har en pojke som är 5 år. Vi ger Sam mycke beröm och komplimanger och kärlek. Men han tar över, och "tror" att han är jätte bra på allt. Hur gör vi för att Sam ska ha ett bra självförtroende men endå inte ta över. Vh/Fia :)

Louise Hallin, psykoterapeut: Hej Fia, vet du, just i denna ålder och säkert i 6årsåldern också så är man hjälte o stålman och bebis samtidigt så låt honom tro det. Tids nog blir han nerplockad av den yttre verkligheten så gå med honom in i fina drömmarna och snarare förstora upp dom tillsammans med honom. Ha det bra!

18:31, 28 October 2015

Sandra : Vår underbara 6-åring är väldigt medveten om vad hon klär på sig, hur håret ser ut och spenderar gärna tid framför spegeln... Jag är inte överdrivet fåfäng på något sätt, inte heller pappan i familjen. Tänker att det kanske är en lek för att vara vuxen...

18:33, 28 October 2015

Malin: Min dotter på 7 år har påtalat flera gånger att hon inte vill leva hur ska jag ta detta tala med henne söka hjälp?? Bör jag ta detta allvarligt

Louise Hallin, psykoterapeut: Ta det på allvar och om du tycker att andra saker stämmer med dessa uttalanden så tycker jag du ska söka hjälp. Om tex nedstämdheten hela tiden sitter i om hon aldrig är glad om hon äter o sover dåligt osv. Om det däremot går att trösta bort, du ser humöret skiftar till glad osv leker med andra o äter så är det faser upp o ner. Din oro är en kompassnål.

18:38, 28 October 2015

Lisa: Min 9åriga son törs inte vara själv hemma. Han vill att vi ska ligga hos honom tills han somnar. Vad kan vi göra för att hjälpa honom att inte vara så rädd?

Louise Hallin, psykoterapeut: Gör det barnet ber om så kommer det att lätta efter hand.

18:39, 28 October 2015

Vardagspuls: Tack för alla era frågor, nu stänger vi chatten för ikväll!

18:46, 28 October 2015

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”