Psykoterapeuten Louise Hallin ger råd om skärmtid för familjen.

Psykoterapeuten: Så hindrar du mobilen från att ta över familjelivet

Louise Hallin om när skärmarna blir skadliga

Hur mycket är det okej för barnen att stirra på skärmar? Och hur ska man sätta gränser? Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin svarar på frågor och ger råd kring skärmtid och familjeliv.

Publicerad 2016-03-16 | Vardagspuls

Vardagspuls: Hur mycket tid kan vi tillbringa framför våra skärmar innan det blir skadligt? Ställ din fråga om skärmtid till Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin redan nu. Din fråga syns först när den blivit besvarad. Louise kommer att finnas på plats från ca 12.30 och över live-sändningen för att svara på frågor.

10:13, 16 March 2016

anna: Hej Vardagspuls. Och tack för alla intressanta ämnen ni tar upp. Det här med skärmtid bråkar jag och min man om varje dag. Jag tycker att mobilen och plattan ska tas undan under middag och när barnen gör läxor. Min man håller inte med och menar att livet idag innehåller uppkopplade prylar och att barnen måste hänga med i utvecklingen. Jag tycker att barnen ska kunna fokusera på till exempel läxor och mat utan att tänka på vad som händer på snap-chat och instagram och allt vad det heter. Hur ska vi göra?

Louise Hallin, psykoterapeut: Tack och lov ska Instagram inte bara införa en åldersgräns utan också höja den till 16 år har jag hört ryktas, maken kan nog läsa om det och om orsakerna.
Denna teknologi kan vi inte tänka bort utan nu måste vi lära oss att hantera den. Det finns väldigt lite forskning än så länge men det kommer massor framöver är jag övertygad om.
Till dess, hitta den som finns, sätt dig med din man och läs den, dra era egna slutsatser och förhandla sen och kompromissa om en uppsättning regler som ska gälla era barn så slipper ni ha nya konflikter varje dag.

12:34, 16 March 2016

Perre, Norrköping: Hej! Min son är 4 och sitter i soffan varje kväll med tvn på i vardagsrummet och sin platta i knät och spelar spel. Jag är splittrad. Samtidigt som jag vill att han ska kunna hantera flera saker samtidigt så är jag orolig för hur hans lilla hjärna påverkas av all information som kommer till honom från så många källor. Dessutom så blir det ju allt vanligare att barnprogrammen har egna appar som dom använder samtidigt som dom kollar på TVn så utvecklingen är oundviklig känns det som. Ska jag tillåta att han spelar framför TVn eller försöka undvika detta?

Louise Hallin, psykoterapeut: Han är förvirrad! Du ska ha regler för när hur och var han ska använda sin platta och aldrig flera källor samtidigt.
Dessutom behöver han en tid angiven och efter att bli förvarnad ska han lära sig själv var avstängningsknappen sitter.
Efter att ha haft fri tid blir han förstås arg och protesterar men sen vänjer han sig, jag lovar.
En till två dagar i veckan bör ni ha en apparatfri dag, även för dig helst.

12:59, 16 March 2016

LW: Hej, tack för att ni tar upp ett aktuellt och intressant ämne. Jag har en fundering hur mycket skärmtid som är ok och rimligt för en 3-åring respektive en 6-åring? Sen undrar jag också när det i ålder kan vara ok att ett barn ser på tecknade serier/filmer där det förekommer att de fatjas/slåss, exemplevis Legos Ninjago? Jag tänker när de är i en ålder att de kan förstå att det är på låtsas och att de kan särskilja att det de ser inte är ok i det verkliga livet. Tack så mycket på förhand!

Louise Hallin, psykoterapeut: För en treåring ca en timme om dagen och det gäller alla olika apparater, sexåringen finns det lite längre rekommendation för just nu men det bör inskränka sig till under tre timmar.
Innehållet i filmer och spel kommer att prägla barnens egna värderingar så mkt våld kommer troligen öka deras aggressivitet vilken en enda studie från USA visar senare på tonårspojkar.
Välj innehållet noga, barnen kan inte skydda sig mot intrycken, sitt framför allt med och ha kontroll över materialet.
Det viktigaste är att du har kontrollerade tider och apparatfria dagar och att barnen får lära sig var avstängningsknappen sitter så att beroendecentrum i hjärnan blir mindre aktiverat.

13:06, 16 March 2016

carro: Min son är två år. Han har fått sin första padda. Ska jag ta ifrån honom den?

Louise Hallin, psykoterapeut: Ja för det mesta, amerikanska barnläkarföreningen rekomenderar noll tid för barn under 2 år. Korta korta stunder, sitt med o visa hur man stänger av.

13:08, 16 March 2016

Anna: Hur många timmar per dag är lagom för en 11-åring?

Louise Hallin, psykoterapeut: tre timmar är rekommendationen just nu.

13:10, 16 March 2016

Magnus: Är all skärmtid dålig för barn? det finns ju så mycket de kan lära sig! Lära läsa-spel etc är det också dåligt?

Louise Hallin, psykoterapeut: Skärmtiden är inte lika viktig och exakt som innehållet anser jag. Var vaksam om era val av det, och var med när de tittar.

13:22, 16 March 2016

lottis: Om jag spelar spel tillsammans med mina barn är även det dåligt?

Louise Hallin, psykoterapeut: Nej absolut inte! Återigen innehållet är betydligt viktigare än tiden och att få göra det med sin bästa pappa är lyckan. Dessutom är ju barnet inte ensamt, bäst av allt

13:23, 16 March 2016

Ellen: Min dotter som är 13 lovar varje kväll att hon stänger av sin mobil, men jag har ofta märkt att hon ligger stirrar på den i sängen, säkert en timme innan hon somnar. Jag tycker inte att det är ok, men har inte tagit upp kampen än. Vad tycker du att jag ska göra?

Louise Hallin, psykoterapeut: Prata, enas om regler följ dem! Hela familjen kan komma överens om att minst en timme före sov, tex 20.00 så stänger ALLA av sina tel och lägger dem på en plats.

13:25, 16 March 2016