Psykoterapeuten Louise Hallin ger råd om skärmtid för familjen.

Psykoterapeuten: Så hindrar du mobilen från att ta över familjelivet

Louise Hallin om när skärmarna blir skadliga

Hur mycket är det okej för barnen att stirra på skärmar? Och hur ska man sätta gränser? Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin svarar på frågor och ger råd kring skärmtid och familjeliv.

Publicerad 2016-03-16 | Vardagspuls

Vardagspuls: Hur mycket tid kan vi tillbringa framför våra skärmar innan det blir skadligt? Ställ din fråga om skärmtid till Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin redan nu. Din fråga syns först när den blivit besvarad. Louise kommer att finnas på plats från ca 12.30 och över live-sändningen för att svara på frågor.

10:13, 16 March 2016

anna: Hej Vardagspuls. Och tack för alla intressanta ämnen ni tar upp. Det här med skärmtid bråkar jag och min man om varje dag. Jag tycker att mobilen och plattan ska tas undan under middag och när barnen gör läxor. Min man håller inte med och menar att livet idag innehåller uppkopplade prylar och att barnen måste hänga med i utvecklingen. Jag tycker att barnen ska kunna fokusera på till exempel läxor och mat utan att tänka på vad som händer på snap-chat och instagram och allt vad det heter. Hur ska vi göra?

Louise Hallin, psykoterapeut: Tack och lov ska Instagram inte bara införa en åldersgräns utan också höja den till 16 år har jag hört ryktas, maken kan nog läsa om det och om orsakerna.
Denna teknologi kan vi inte tänka bort utan nu måste vi lära oss att hantera den. Det finns väldigt lite forskning än så länge men det kommer massor framöver är jag övertygad om.
Till dess, hitta den som finns, sätt dig med din man och läs den, dra era egna slutsatser och förhandla sen och kompromissa om en uppsättning regler som ska gälla era barn så slipper ni ha nya konflikter varje dag.

12:34, 16 March 2016

Perre, Norrköping: Hej! Min son är 4 och sitter i soffan varje kväll med tvn på i vardagsrummet och sin platta i knät och spelar spel. Jag är splittrad. Samtidigt som jag vill att han ska kunna hantera flera saker samtidigt så är jag orolig för hur hans lilla hjärna påverkas av all information som kommer till honom från så många källor. Dessutom så blir det ju allt vanligare att barnprogrammen har egna appar som dom använder samtidigt som dom kollar på TVn så utvecklingen är oundviklig känns det som. Ska jag tillåta att han spelar framför TVn eller försöka undvika detta?

Louise Hallin, psykoterapeut: Han är förvirrad! Du ska ha regler för när hur och var han ska använda sin platta och aldrig flera källor samtidigt.
Dessutom behöver han en tid angiven och efter att bli förvarnad ska han lära sig själv var avstängningsknappen sitter.
Efter att ha haft fri tid blir han förstås arg och protesterar men sen vänjer han sig, jag lovar.
En till två dagar i veckan bör ni ha en apparatfri dag, även för dig helst.

12:59, 16 March 2016

LW: Hej, tack för att ni tar upp ett aktuellt och intressant ämne. Jag har en fundering hur mycket skärmtid som är ok och rimligt för en 3-åring respektive en 6-åring? Sen undrar jag också när det i ålder kan vara ok att ett barn ser på tecknade serier/filmer där det förekommer att de fatjas/slåss, exemplevis Legos Ninjago? Jag tänker när de är i en ålder att de kan förstå att det är på låtsas och att de kan särskilja att det de ser inte är ok i det verkliga livet. Tack så mycket på förhand!

Louise Hallin, psykoterapeut: För en treåring ca en timme om dagen och det gäller alla olika apparater, sexåringen finns det lite längre rekommendation för just nu men det bör inskränka sig till under tre timmar.
Innehållet i filmer och spel kommer att prägla barnens egna värderingar så mkt våld kommer troligen öka deras aggressivitet vilken en enda studie från USA visar senare på tonårspojkar.
Välj innehållet noga, barnen kan inte skydda sig mot intrycken, sitt framför allt med och ha kontroll över materialet.
Det viktigaste är att du har kontrollerade tider och apparatfria dagar och att barnen får lära sig var avstängningsknappen sitter så att beroendecentrum i hjärnan blir mindre aktiverat.

13:06, 16 March 2016

carro: Min son är två år. Han har fått sin första padda. Ska jag ta ifrån honom den?

Louise Hallin, psykoterapeut: Ja för det mesta, amerikanska barnläkarföreningen rekomenderar noll tid för barn under 2 år. Korta korta stunder, sitt med o visa hur man stänger av.

13:08, 16 March 2016

Anna: Hur många timmar per dag är lagom för en 11-åring?

Louise Hallin, psykoterapeut: tre timmar är rekommendationen just nu.

13:10, 16 March 2016

Magnus: Är all skärmtid dålig för barn? det finns ju så mycket de kan lära sig! Lära läsa-spel etc är det också dåligt?

Louise Hallin, psykoterapeut: Skärmtiden är inte lika viktig och exakt som innehållet anser jag. Var vaksam om era val av det, och var med när de tittar.

13:22, 16 March 2016

lottis: Om jag spelar spel tillsammans med mina barn är även det dåligt?

Louise Hallin, psykoterapeut: Nej absolut inte! Återigen innehållet är betydligt viktigare än tiden och att få göra det med sin bästa pappa är lyckan. Dessutom är ju barnet inte ensamt, bäst av allt

13:23, 16 March 2016

Ellen: Min dotter som är 13 lovar varje kväll att hon stänger av sin mobil, men jag har ofta märkt att hon ligger stirrar på den i sängen, säkert en timme innan hon somnar. Jag tycker inte att det är ok, men har inte tagit upp kampen än. Vad tycker du att jag ska göra?

Louise Hallin, psykoterapeut: Prata, enas om regler följ dem! Hela familjen kan komma överens om att minst en timme före sov, tex 20.00 så stänger ALLA av sina tel och lägger dem på en plats.

13:25, 16 March 2016

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”