Psykoterapeuten Louise Hallin vet hur man får barn att somna. Från Vardagspuls den 17 februari.

Louise Hallin: ”Barn har inga sömnproblem”

Psykoterapeuten ger råden som faktiskt fungerar

Hur får man egentligen sina barn att sova? Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin ger sina bästa råd.

Publicerad 2016-02-17 | Vardagspuls

Vardagspuls: Tack för alla frågor ni skickar in! Frågorna kommer att synas först när de besvarats. Vardagspuls psykoterapeut kommer att finnas på plats från ca 12.30 och över sändning och ska försöka svara på så många som möjligt.

10:37, 17 February 2016

Trött: Min 1 åring skriker hysteriskt på natten. Tar jag upp honom till mig så tar han sig ner på golvet o skriket upphör . Om jag låter honom ligga o skrika så kan han skrika 2 timmar . Försökt detta ett tag men han ger inte sig. Vad gör man ?

Louise Hallin, psykoterapeut: Gör livet så lätt för dig som möjligt dvs följ med lite och se vad som tröstar honom och vad som får honom att somna om så fort som möjligt. Möjligen har han dreabbats av intensiva och skrämmande drömmar som väckt honom, tröst och lite varm nappflaska dvs suga lite kanske han svarar på.

12:38, 17 February 2016

Julia : Hej! Vår 3 åring har alltid sovit lite och vaknar ofta och är ledsen på natten. Han har alltid kämpat i mot att sova och är väldigt svår sövd. Han vill gå upp så tidigt som möjligt och kan kliva upp redan 04.30 om vi har otur. När vi frågar honom säger han att han tycker att det är tråkigt att sova och vill leka istället. I dagsläget sover hans pappa bredvid honom och jag i ett annat rum med vår 9 månades bebis. Även hon sover väldigt dåligt och har svårt att komma till ro på nätterna, även hon vill leka verkar det som. Att tillägga att 3 åringen är oerhört aktiv och sitter ALDRIG still, inte ens när han äter. Vi har provat det mesta förutom att låta dem skrika utan vi finns alltid nära. Vi skulle helt klart behöva få in mer sömn i vår vardag, har du några goda råd eller tips? Två väldigt trötta föräldrar

Louise Hallin, psykoterapeut: Det låter inte som om ni ska arbeta på att förändra barnen men däremot tycker jag att ni ibland kanske ska försöka ett trix att ni ngr nätter på helgen tex så tar en förälder båda barnen på natten så att den andre kan sova. Då kan den andre gå undan på dagen och sova lite en stund.
och kalla in de äldre en helg i månaden och sov ut totalt kanske i deras hem så att ni kommer ikapp.
Slutligen så vet ni redan allt om att man orkar ändlöst mycket mer än man tror.

12:44, 17 February 2016

Anna : Vår tidigare så superstabila nioåring är som förbytt. Vaknar många gånger på natten och är jätteledsen, kan inte sova själv längre och är ledsen mest hela tiden. Hur hanterar vi det? Vi har provat att sova bredvid, ta in en madrass i vårt rum... Vad kan vi göra mer?

Louise Hallin, psykoterapeut: Maximal närhet och acceptans för en skör period som denna ålder verkligen bjuder på. En 9åring kan man också fråga om allt, inte varför det känns som det känns men väl vad han behöver eller önskar sig i bemötande i de olika situationerna. Han vet oftast.

12:46, 17 February 2016

Marie: Hur får vi våran blivande 1åring att somna själv och i spjälsängen? Nu ligger hon emellan oss föräldrar. När vi lyfter över henne till späljsängen så vaknar hon oftast efter mellan 10-30 min o är ledsen.

Louise Hallin, psykoterapeut: Det första som måste ske är att ni föräldrar VERKLIGEN har fattat ett djupt rotat beslut inombords att nu ska det ske.
Utan det beslutet kommer ni inte att lyckas.
Därefter tar man sats och berättar strax innan hur det kommer att vara hädanefter, att nu ska du ligga bredvid men att hon ska sova i fina spjälsängen direkt.
Sen lägger ni ner henne och kom nu ihåg att det är hennes jobb att protestera. Ilska, ledsen arg igen, sorgsen osv.
Ligg kvar och säg lugnande saker och även om hon står upp och det tar lååååång tid så lugnar det sig efter hand. Det kan ta 10-14 dagar för en del envisa starka barn men vanligen ger det sig tidigare. Lös av varandra och ha inte så mkt skuld!

12:52, 17 February 2016

Caroline: Vi har en liten på 1 1/2 år. Första tiden sov hon i sin lilla säng mellan amningarna och sedan hon var ca åtta månader mer och mer bredvid oss. Många vill ha egentid och barnen i egna sängar. De får skrika sig till sömns och blir oroliga. Vi gör som så att vi följer hennes rytm och behov. Fungerar hur bra som helst. Ibland somnar hon direkt i vår säng bredvid oss. Ibland sover hon efter nattning hos oss i sin spjälsäng men oftast vaknar hon på natten och vi tar upp henne på en gång och tar henne intill oss. Hon somnar direkt när hon är nära och verkar hur trygg som helst!! Varför kämpa emot de små när de behöver så mycket närhet. Det är ju lugnare, mysigare och helt ljuvligt. Har läst att vi är de enda däggdjur som lämnar våra barn ensamma i mörkret och att barn behöver sova bredvid oss vuxna tills de är 4-5 år. Det kan jag verkligen förstå. Kämpa inte så mycket utan bara följ och njut av den tiden!! Caroline

13:09, 17 February 2016

Lovis: Hej! Vi har en flicka på snart tre år, och får vårt andra gemensamma barn i mitten på maj. Jag börjar bli lite stressad nu inför hur allt ska funka med sömnen för mig och treåringen när lillen kommer. Som det varit hittills så har treåringen sovit i vår säng, och ibland har hon sovit i egen säng men ändå kommit in till oss under natten. Jag känner att jag kommer bli galen om jag ska bli väckt av TVÅ barn varje natt, samtidigt är jag mån om treåringens sömn så att hon inte blir väckt/störd av att den lilla vaknar och skriker. Hur gör jag för att få henne att sova hela natten i egen säng? Känns som att alla "sovkurer" är anpassade efter bebisar...

Louise Hallin, psykoterapeut: Kanske bäst att vänja henne vid att sova i egen säng ihop med pappa vid insomningen under en period. Efter hand kan hon säkert fortsova utan honom. Däremot får ni räkna med att alla barn vill komma på efternatten när de vaknar av drömmar och behöver bli tröstade.

13:21, 17 February 2016

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”