Psykoterapeuten Louise Hallin ger råd om barn, självkänsla och självförtroende. Från Vardagspuls den 18 november.

Hur bygger man upp barns självkänsla?

Psykoterapeuten Louise Hallin ger råd

Hur får man trygga barn? Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin ger råd om barns självkänsla och självförtroende.

Publicerad 2015-11-18 | Vardagspuls

Emma: Är man redo att gå in i en relation om man har en dålig självkänsla? Skadar det mer? Är det ett tomrum som fylls av kärlek?

Louise Hallin, psykoterapeut: Annars kanske det kan vara en inspirerande plattform att utvecklas i. Kärlek är ju en underbar situation där du dels kan ta avstamp i beslut som att tex gå iterapi, ta hand om dig och ta ansvar för dina egna svårigheter och dels tidigt i en relation berätta : det här är jag, med brister o tillgångar och bra intentioner att utvecklas.

17:37, 18 November 2015

Aspergermamma: Vår 12 åriga son har Asperger. Han har ett gott självförtroende men en dålig självkänsla. Har den dåliga självkänslan med hans diagnos att göra? Och kan man då stärka upp den?

Louise Hallin, psykoterapeut: Ja det har det troligen. I alla autistdiagnoser har man oftast en svårighet att tolka sociala situationer, småsnack, miner och hintar och dubbla budskap. Men intelligensen är ofta mkt hög och dessutom har finns alla känslor på plats, precis alla, vilket gör att man ändå kan känna att det blir fel ibland i samspelet, vilket förstås resulterar i en sviktande tilltro till sig själv.
Det ni ska fokusera på är att oavbrutet berätta för er pojke vad allt betyder runt omkring honom. vad uttryck vanligtvis betyder, miner, ord, handlingar och helt enkelt plugga in en bättre förståelse av omvärden.

17:42, 18 November 2015

Pedagogen: Hur ska man göra när barn alltid jämför sig med varandra, vem som ritar bäst, springer fortast osv?

Louise Hallin, psykoterapeut: Tävlar gör många barn ssk pojkar men troligen är dessa barn uppvuxna med föräldrar som berömmer dem för handlingar och beteenden istället för att bara bekräfta deras upplevelser av olika saker.

17:43, 18 November 2015

Småbarnsmorsan: Hur gör man för att bygga en bra självkänsla hos lillasyster när storasyster alltid är duktigast och vet och kan bäst?

Louise Hallin, psykoterapeut: Var ensam med henne ofta, var ostressad, bekräfta henne språkligt utan att berömma hela tiden.

17:59, 18 November 2015

Stina: Hej! Min dotter i tidiga tonåren har börjat uppmärksamma sig själv från olika vinklar, kritiserar sitt eget utseende och hur man klär sig och var man kommer ifrån, detta har kommit fram mer sen vi flyttade till ett område där de flesta har mycket pengar och har allt osv. Hur kan jag få henne att känna att hon duger precis som hon är?

Louise Hallin, psykoterapeut: Detta är också mycket typiskt för hennes ålder. Inget är viktigare då än att se lika dan ut, få vara med och inte sticka ut. Det kanske är en tanke som mer hör hemma hos er vuxna, den yttre miljön. Ni har nu valt att flytta till detta område så avvakta lite o se var hennes reaktioner på status o klass kommer att visa sig och ha ett lite fnulande resonemang när det händer. Hur tänker du då, vad kan vi göra för att ändra på det, vad vill du själv göra.

18:18, 18 November 2015

undrande pappa: Har en 9mpnaders son som olika anhöriga promt vill vara barnvakt till. Vi tycker det är olömpligt eftersom vår son träffar dessa personer för sällan. Vi får sura syra miner och anses fjompiga och överbeskyddande. Vi vill att vår son ska känna sig trygg och inte känna att vi sviker honom, som vi tänker att han skulle känna om vi lämnar honom hos främlingar. Detta tönker vi också skulle skada hans självkänsla eftersom han då blir sviken. Har vi fel? Vad kan nan säga till andra vuxna som inte verkar förstå detta?

Louise Hallin, psykoterapeut: Ni ska säga att ni är jätteglada över att de vill vara barnvakter och i så fall behöver de komma och träffa honom 2-4 ggr i veckan en månad ung för att etablera en anknytning och att detta kan ske redan nu men eftersom tiden 9 mån-12 mån i ett litets barns liv är en mycket känslig utvecklingsperiod där er son behöver sitta i er famn 24/7 eftersom ni är helt normala, balanserade och kärleksfulla föräldrar.

18:23, 18 November 2015

jessan: Hej! Har haft ett missbruk av alkohol bakom mig vilket har präglat min son nu 15 år mkt. Hur får jag honom att känna tilltro för mig igen och att han kan slappna av och lita på mig igen. Jag känner stor skuld för detta ....han känner att han måste vara hemma och "kolla " mig hela tiden

Louise Hallin, psykoterapeut: Ni har säkert redan pratat om mycket men ta med honom på gemensamma samtal hos tex Ersta sjukhus i Stockholm om ni bor där för att sen se till att han får gruppterapi med andra ungdomar i samma situation. Om du ska göra en stor insats nu i efterskedet till ditt drickande så kämpa starkt för att se till att han får hjälp utifrån.
Jag utgår ifrån att du har sökt hjälp för ditt alkoholberoende, annars har du ingen auktoritet i hans ögon

18:26, 18 November 2015

Sofie: Har en 9,5 årig bonusson som hela tiden börjat tänka på vad han äter, han pratar om innehåll som kalorier, socker, fett m.m, vill inte äta något sött eller onyttigt, han drar även upp sin tröja för att kolla sin mage efter han ätit så han inte "blivit tjock". Han är absolut inte överviktig på något sett utan normal kroppsform, mer mot smala hållet. HUR ska man bli av med detta beteende på bästa sätt??

Louise Hallin, psykoterapeut: Man kan berätta om sin egen reflektion runt detta, att det känns oroligt och att du inte kan se det han oroar sig för. Fråga om du kan göra ngt för honom som han skulle tycka var bra just nu.
Om ingenting blir bättre så tycker jag att ni ska ordna en samtalskontakt till honom. Kanske är just hans skolpsykolog eller kurator en fantastisk människa.

18:31, 18 November 2015

Barbro: Hej! Tack ni härliga gäng i Vardagspuls, kvällarna med er är toppen. Tusen tack.

18:31, 18 November 2015

är jag tråkig?: Min kompiskrets har blivit extremt begränsad ju äldre jag,har blivit, vilket jag själv tror grundar sig på att jag har dålig självkänsla. Jag undviker ofta sociala tillställningar men det har blivit bättre med tiden. Vad kan detta handla om?

Louise Hallin, psykoterapeut: Kanske är det så men med åldern och en viss mognad kommer ju också insikten att man inte kan ha hur mycket människor som helst runt sig, att man behöver ett tilltagande djup i relationer osv osv.
Så kanske väljer du helt enkelt mer nogrannt vilka fester du vill gå på.
Eftersom du frågar kanske du ändå är missnöjd och då tycker jag att du ska gå och prata lite.

18:34, 18 November 2015

Mia, Vardagspuls: Barbro, vi är så glada att du tittar!

18:34, 18 November 2015

Mamma Mu: Hej! Min son är 9år och har lite svårt med läsningen (dock inte dyslexi) vilket har gjort att hans självförtroende har sjunkit genom golvet. Läxläsningen blir ofta jobbg och jag försöker hjälpa till gott det går men så fort han missar ett ord bryter han nästan ihop och blir ledsen. Jag försöker peppa men han stressar up sig och sen kan han inte komma ur detta. Jag vet inte vad jag ska göra! Behöver hjälp!

Louise Hallin, psykoterapeut: Jag flaggar nu gärna lite för 9-åringarnas utvecklingspsykologiska läge. Då är man ofta lite nedstämd och inåtvänd och väldigt känslig för kritik o bortstötning. Man kan dra mycket överdrivna konsekvenser till rätt så vardagliga händelser.
Tankar om döden tar ofta stor plats och det är den första stora insikten om att man kan dö och utplånas, liksom alla andra.
Så din sons stora känslighet hör troligen mer hemma i detta än att han är en pojke helt utan inre styrka.

18:39, 18 November 2015

Evelina: I valet och kvalet om att lämna på dagis, vad gör det för skillnad att lämna vid 18 eller 24 månader? Tusen tack för svar!

Louise Hallin, psykoterapeut: Så sent som möjligt! Heja, under förutsättning att du kan njuta av att vara med ditt barn och stå emot alla kommentarer. Avunden visar sig ska du se , genom kritik, håll ut!

18:40, 18 November 2015

lisbet: louise det heter inte autistdiagnos det heter autismdiagnos. man är inte autist, man har autism. stor skillnad man är en människa som har autism

Louise Hallin, psykoterapeut: Helt rätt, slarvigt. Tack

18:41, 18 November 2015

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Hälsoappar

Bild: Press

Biohackaren Hannes vill mäta sin hälsa – hela tiden

KROPP & HÄLSA Hannes Sjöblad vill mäta sin hälsa oavbrutet för att bli expert på sin egen kropp. Och han vill att fler ska göra som han – för både samhällets och den egna hälsans skull.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”