snabbmat pommes pizza Bild: Johnér Bildbyrå

Dina magbakterier säger "Nej tack" till snabbmat

Ny studie: Kosten spelar stor roll för tarmvärden

Två grupper fick testa att byta dieter med varandra. Och efter bara två veckor kunde forskarna se en dramatisk skillnad i tarmhälsa.

Publicerad 2015-05-15 | Senast ändrad 2017-01-16 | Vardagspuls

I omtalade dokumentären "Supersize me" testade Morgan Spurlock att skippa motion och leva på McDonalds-mat med extra allt i en månad. Resultatet: Spurlock gick upp 11 kilo, samtidigt som hans lever- och kolesterolvärden försämrades drastiskt. 
Men det är fler än landets dietister som skulle veva med protestskyltar mot att äta överdrivna mängder snabbmat: dina magbakterier vill också ha ett ord med i laget.

I en färsk studie från the University of Pittsburgh and Imperial College London testade man att låta en grupp människor byta ut sin fettstinna, fiberfattiga diet mot en med mer grönsaker och bönor, och visade därmed på hur stor skillnad kosten gör för dina tarmvärden.

Från grönsaker till korv och hamburgare

Forskarna bjöd in två testgrupper att bo på ett undersökningscenter, och lät 20 afrikaner hemmahörande i KwaZulu-Natal i Sydafrika byta kost med 20 afroamerikaner från Pittsburgh. Afroamerikanerna i studien åt vanligtvis två–tre gånger så mycket fett och djurprotein som gruppen från Sydafrika. Den amerikanska gruppen fick nu i stället ta till sig kosten från Sydafrika, med mer grönsaker, bönor, naturliga fibrer och mindre kött. På menyn stod då bland annat fisktacos, färsk mango och bönsoppa. Gruppen från Sydafrika fick ta över amerikanernas diet bestående av korv, friterad mat, burgare och pommes frites.

Och koständringen gjorde stor skillnad för gruppernas tarmvärden. Efter bara två veckor kunde forskarna konstatera att gruppen afroamerikaner nu hade mindre inflammerade tarmar, och att minskad benägenhet för tarmcancer. På minussidan: de pruttade lite mer.
I den sydafrikanska gruppen hade två veckor på snabbmat ökat risken för tarmcancer. 

"Vi var förbluffade över vilken skillnad det gjorde" säger forskaren Stephen O’Keefe till The Guardian. 
Han slår även fast: det visar även att det aldrig är för sent att byta till en mer hälsosam kost.